e learning nvj

— vrijdag 17 april 2020, 10:11 | 0 reacties, praat mee

Minder onterechte afluisterverzoeken door inlichtingendiensten

Gebouw AIVD - © Robin van Lonkhuijsen / ANP

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn vorig jaar minder vaak door de toezichthouder op de vingers getikt dan het jaar ervoor. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB), een van de toezichthouders op de diensten, in zijn verkorte jaarverslag. Laatste wijziging: 17 april 2020, 10:11

Zo zijn er minder afluisterverzoeken van de AIVD en MIVD als onrechtmatig beoordeeld. Over de periode van april 2019 tot april 2020, heeft de TIB geoordeeld dat de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie de AIVD in 1,7 procent van de gevallen onterecht toestemming gaven om een verzoek in te dienen. Bij de militaire inlichtingendienst MIVD ging het om 3,1 procent van de gevallen.

Dat is een afname vergeleken met het jaar ervoor, toen 4,5 procent van de AIVD-verzoeken en 5,8 procent van de MIVD-verzoeken als onrechtmatig werden beoordeeld.

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) oordeelde in oktober nog wel dat de diensten te gemakkelijk inlichtingen deelden met het buitenland zonder zich aan de regels te houden.

De TIB werd in 2018 opgericht, tegelijk met de invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Sinds de oprichting is de kwaliteit van met name verzoeken van de AIVD aanzienlijk verbeterd, vindt de commissie. “Deze stijgende lijn heeft zich ook gedurende de afgelopen toetsingsperiode doorgezet.”

De TIB publiceert in verband met de coronacrisis slechts een verkorte versie van het jaarverslag. “De TIB werkt met staatsgeheime informatie, waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld thuis te werken of op afstand te vergaderen,” staat in een toelichting. Het volledige jaarverslag wordt “zo spoedig mogelijk” gepubliceerd.Meer bij de TIB

 

Bekijk meer van

Wiv TIB MIVD AIVD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.