— donderdag 12 september 2019, 11:53 | 0 reacties, praat mee

Toezichthouder CTIVD gaat omgang met bulkdata door inlichtingendiensten doorlichten

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat onderzoeken hoe inlichtingendiensten AIVD en MIVD hun zogeheten bulkdatasets verwerven. De toezichthouder wil zien of er voldoende waarborgen zijn bij deze vorm van verzamelen, waarbij sinds vorig jaar ook actief gehackt mag worden.

Bij zulke bulkverwerking (in de volksmond ook wel sleepnet genoemd) worden via hacks of andere methodes grote hoeveelheden data verzameld, waarvan volgens de CTIVD “het merendeel van de gegevens betrekking heeft op organisaties en/of personen die geen onderwerp van onderzoeken van de diensten zijn en dat ook nooit zullen worden.”

Die onbedoelde en ongerichte bijvangst maakt de inzet van hackbevoegdheid een belangrijk onderdeel, aldus de toezichthouder, die dit onderzoek ook uitvoert in het kader van een eerder toegezegde evaluatie van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 na twee jaar.

Afgelopen juni constateerde de CTIVD dat er nog het nodige schort aan de wijze waarop AIVD/MIVD met de nieuwe bevoegdheden binnen de Wiv omgaan. De CTIVD brengt eind 2019 een derde voortgangsrapportage uit. Meer bij CTIVD

Bekijk meer van

Wiv MIVD CTIVD AIVD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.