training eu starters

— woensdag 6 september 2023, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Opinie: ‘Kamer moet nieuwe AIVD/MIVD-wet controversieel verklaren’

In 2018 werd een raadgevend referendum georganiseerd over de Wiv, die in april met ruime meerderheid afgewezen. Het toenmalige kabinet bracht daarop enkele wijzigingen aan; inlichtingendiensten hebben de laatste jaren doorlopend om meer bewegingsvrijheid gevraagd. | ANP

De Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten willen meer rechten, om te kunnen optreden tegen "cyberdreigingen vanuit statelijke actoren zoals Rusland, China, Iran en Noord-Korea". De huidige Wiv moet een transformatie ondergaan tot 'offensief cyberprogramma'. Cybersecurity-expert, wetenschapper en programmeur Bert Hubert wijst in deze opiniebijdrage op stevige aanpassingen, waarbij sommige toetsen komen te vervallen en patroonherkenning via kunstmatige intelligentie wordt voorgesteld. Laatste wijziging: 7 september 2023, 10:41

Het huidige demissionaire kabinet moet het onderwerp daarom controversieel verklaren, vindt Hubert. Op woensdagavond vergadert de Tweede Kamer daarover.

Al bijna drie jaar is er een spoedwet in de maak om de wetgeving voor de Nederlandse Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ingrijpend te veranderen. Ik schreef hier eerder uitgebreid over, en ik sprak er (samen met vele anderen) ook over in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer (video, spreektekst met voetnoten).

Dit wetsvoorstel wordt gepresenteerd als een dringende en kleine aanpassing van de wetgeving voor de AIVD en MIVD. Dat er al bijna drie jaar gesteggel over is geeft aan dat het zo klein niet is. Afgelopen vrijdag publiceerde het kabinet een 92 pagina’s tellend document naar aanleiding van kritische vragen.

De vraag is nu: is dit een controversieel wetsvoorstel? Of zou het demissionaire kabinet er mee door moeten gaan?

Waar gaat het om? Heel in het kort enkele van de mogelijk meest controversiële punten:

  • De wet geeft bijna automatisch toestemming voor diensten om internet- en telefoonkabels in bulk af te luisteren, op te slaan en te delen met het buitenland, maar echt alleen ter verkenning (artikel 6).
  • Ook de regels voor ‘daadwerkelijk afluisteren’, waarbij het getapte materiaal beter bekeken mag worden, worden veel soepeler. Men kan voortaan volstaan met een ‘indicatie’ van welke verkeersstromen men wil afluisteren, dat is genoeg. Ook mag men met deze wet makkelijker Nederlanders afluisteren dan vroeger (artikel 7).
  • Afgeluisterde data mag tot nu toe pas na toetsing vooraf met AI-algoritmen geanalyseerd worden. Deze toetsing vooraf vervalt, waardoor we nu achteraf kunnen gaan ontdekken wat ChatGPT maakte van uw communicatiepatronen (artikel 8).
  • Als u bent gehacked door een target van de diensten mag u voortaan ook automatisch (zonder toets) gehacked en getapt worden, en dat hoeven ze u niet te vertellen (artikel 5). De extra goedkeuring van de rechtbank die nodig is om journalisten te mogen hacken of tappen komt in dat geval te vervallen.

Specifiek opmerkelijk is dat dit wetsvoorstel het toezicht op de diensten ingrijpend verandert, met minder toetsing vooraf, en meer (optioneel) toezicht achteraf. Ook komt er een complexe beroepsmogelijkheid bij de Raad van State, afgeraden door drie hoogleraren staatsrecht, in een constructie die in Nederland nog nooit geprobeerd is (!).

Er zit nog veel meer in de wet, en er zijn ook echte verbeteringen, dus lees hier vooral verder.

Is dit controversieel?
Tijdens de behandeling hebben de Raad van State, het College voor de rechten van de Mens, Bits of Freedom en vele anderen zich zeer kritisch uitgelaten.

Een criterium is of een volgend kabinet misschien anders zou denken over een wetsvoorstel. Ik kan me dat voor deze wet zeker goed voorstellen, zeker gezien hoe alle partijen zich nu voorstaan op het belang van de rechtsstaat.

In aanvulling, in 2017 is een eerdere (veel kleinere) wijziging van de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten ook controversieel verklaard. En met een inlichtingenwet is dit al snel het geval natuurlijk. Verder zijn onze Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten daadwerkelijk erg belangrijk. Ze verdienen daarom ook een goed doordachte en breed gedragen wet. Zeker als het gaat om een stelselwijziging. Het lijkt me daarom evident dat de verdere behandeling van dit voorstel overgelaten moet worden aan een nieuw kabinet.

Bert Hubert is ondernemer, cybersecurity-expert, wetenschapper en programmeur. Hij maakte tot september 2022 deel uit van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (TIB), de commissie die vooraf bindend toetst of de voorgenomen inzet van de zwaarste bevoegdheden van de AIVD en MIVD rechtmatig is. UPDATE: Op woensdagavond vergaderde de Tweede Kamer-commissie over het controversieel verklaren van de Wiv-aanpassingen. Daar hadden ze maar weinig tijd voor nodig, meldt Hubert. “Voor wie het gemist had gisteren, na 20 seconden aandacht besloot de Kamercommissie met 7 stemmen tegen 23 dat het voorstel NIET controversieel is.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.