— donderdag 14 december 2017, 15:03 | 0 reacties, praat mee

Disney neemt Fox over voor 54 miljard: spin-off van nieuws en sport

Disney-topman Bob Iger bij de opening van de beurs in New York met bedrijfsmascotte Mickey Mouse | Justin Lane / EPA

De overname hing al in de lucht, maar de Walt Disney Company neemt Twenty-First Century Fox over. Met de deal is ruim 54 miljard dollar in aandelen gemoeid. Disney neemt de film- en televisieproductie over; nieuws en sport gaan over in een nieuw zelfstandig bedrijf, enkel 'Fox' genaamd.

In dat nieuwe bedrijf zullen onder meer het Fox News-kanaal worden ondergracht. Topman Rupert Murdoch zegt dat het nieuwe Fox een van zijn levenslessen van zijn lange carrière in media hanteert: “Inhoud en nieuws met relevantie voor kijkers zal altijd waarde hebben.”

In het persbericht over de miljardenovername door Disney wordt gemeld dat iconische filmstudios Twentieth Century Fox, Fox Searchlight Pictures en Fox 2000 naar Disney overgaan.

Op televisiegebied verkrijgt Disney productiemaatschappijen en zenders Twentieth Century Fox Television, FX Productions en Fox21, naast FX Networks, National Geographic Partners, Fox Sports Regional Networks, Fox Networks Group International en Star India.

De belangen die Twenty-First Century Fox heeft in online videodienst Hulu, satellietzenders Sky plc en Tata Sky en productiemaatschappij Endemol Shine Group gaan ook over naar Disney. Disney-topman Bob Iger is gevraagd de nieuwe organisatie tot minstens 2021 te blijven leiden.

Twenty-First Century Fox was bezig met een volledige overname van Sky in Groot-Brittannië. Na de afluister- en omkoopschandalen bij Murdoch-kranten is daar in Engeland behoorlijke weerstand tegen.
Disney wil dat proces gewoon voortzetten en hoopt dan volledig eigenaar van Sky te worden. De aankoop van de resterende 61 procent die Murdoch nog niet bezat moet - mits er geen juridische obstakels zijn - op 30 juni 2018 zijn afgerond.

Als de huidige overname van Fox door Disney betekent dat Murdoch over Sky minder te zeggen heeft, zou dat de kansen voor een volledige overname vergroten, stellen analisten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.