uitreiking JvhJ 2021

— woensdag 8 september 2021, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Mexicaanse drugskartels voeren druk op journalisten op

Mexico staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om het vak van journalist uit te oefenen. - © Ronaldo Schemidt / AFP

Het aantal aanvallen op journalisten in Mexico lijkt in 2021 hoger uit te vallen dan in 2020. Dat stelt Jan-Albert Hootsen van het Committee to Protect Journalists (CPJ) tegenover RTL Nieuws. “Het is schrijnend.”

In Mexico kwamen dit jaar zeker al zes journalisten om het leven. Dat is het hoogste aantal van alle landen ter wereld. Ook in oorlogslanden als Irak, Syrië en Ethiopië ligt het aantal lager. Hootsen: “Mexico telt ook de meeste vermiste journalisten, vijftien op dit moment.”

Het beschermingsprogramma van de Mexicaanse overheid blijkt daarnaast in de praktijk niet goed te werken. Via dat programma kunnen journalisten kogelwerende vesten, beveiligers, camerabewaking en SOS-knoppen krijgen, die ze bij gevaar kunnen indrukken om zo direct alarmdiensten in te schakelen. Die knop is echter afhankelijk van een telefoonverbinding. En die ontbreekt nog weleens in sommige Mexicaanse gebieden.

Het beschermingsprogramma kampt daarnaast met geldproblemen. Er zijn in totaal veertig mensen verantwoordelijk voor de bescherming van zo’n vierhonderd journalisten. “Ze kunnen hun werk niet goed uitvoeren”, aldus Hootsen. “Er is te veel bureaucratie, en er is desinteresse van de politiek om het echt te laten functioneren.”

Ook in 2020 was het aantal aanvallen op de pers in het land al hoger dan het jaar daarvoor. Persvrijheidsorganisatie Article19 registreerde in dat jaar 692 verschillende aanvallen op de Mexicaanse pers. Dat is ruim dertien procent meer dan in 2019.

Bekijk meer van

Mexico CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.