— woensdag 23 december 2020, 09:28 | 0 reacties, praat mee

CPJ: ‘Gerichte moordaanslagen in 2020 verdubbeld’

Een stille getuige van de moord op de Mexicaanse journalist Francisco Romero in badplaats Playa del Carmen, mei 2019. In 2020 is het aantal gerichte moordaanslagen verdubbeld, aldus CPJ.

Er zijn dit jaar veel meer journalisten gericht vermoord dan in 2019, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ. De organisatie telde tot 15 december 30 moorden waarbij een directe link bestond met journalistiek werk. Rond nog eens 15 moorden is er een sterk vermoeden, maar is het onderzoek nog gaande.

Het totaal is een bijna-verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, aldus CPJ. Omdat de intensiteit van conflicten in het Midden-Oosten afnam en coronavirus het reizen van journalisten ernstig beperkte, viel het aantal doden door oorlogsgeweld sterk. Er kwamen in 2020 drie journalisten om door oorlogsgeweld - niet sinds 2000 was dat aantal zo laag.

De drie kwamen allen om bij luchtaanvallen door de Russische luchtmacht, dat in het noorden van Syrië steun verleent aan troepen van president Bashar al-Assad.

Moorden blijven veelal onbestraft, ondanks beloften vanuit de politiek. In Mexico (het gevaarlijkste land voor journalisten, red.) is nog niemand veroordeeld, ondanks beloften van in 2018 aangetreden president López Obrador daar iets aan te doen. Daders zijn niet veroordeeld, opdrachtgevers evenmin.

Ook in de Filipijnen, waar een speciaal departement werd ingericht om moorden op journalisten te onderzoeken, is nog nooit iemand veroordeeld.

Verslaggeving over politiek is wereldwijd het gevaarlijkst. Misdaadverslaggeving trekt de aandacht van criminele bendes, die volgens CPJ dit jaar het vaakst journalisten uit de weg lieten ruimen.

Afgelopen juni werd een fotojournalist op Barbados vermoord toen hij op een plaats delict van een moord arriveerde, maar de dader ook nog rondliep.

Naast moorden was 2020 opnieuw een recordjaar voor gevangen collega’s. CPJ kwam vorige week op wereldwijd 274 gevangen journalisten - het hoogste aantal sinds de persvrijheidsorganisatie begin jaren negentig gegevens begon te verzamelen. CPJ: Murders of journalists more than double worldwide

Bekijk meer van

CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.