word actief nvj klein

— woensdag 17 maart 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheidsorganisaties eisen nieuw onderzoek naar moord op Mexicaanse journaliste

Foto's van vermoorde journalisten - © Ronaldo Schemidt

Een nieuw rapport over de moord op de Mexicaanse journaliste Regina Martínez Perez vindt sterke aanwijzingen voor belemmering van de rechtsgang door lokale autoriteiten. Diverse persvrijheidsorganisaties roepen de Mexicaanse federale autoriteiten dan ook op de moordzaak te heropenen en de moordenaars te berechten.

Het rapport The Murder of Regina Martínez Perez: an Opportunity for Justice is onderdeel van A Safer World for the Truth, een initiatief van Free Press Unlimited (FPU), Reporters Without Borders (RSF) en de Committee to Protect Journalists (CPJ). Dit is het eerste rapport in een serie onderzoeken naar onopgeloste moorden van journalisten wereldwijd.

De misdaadjournaliste, die werkte voor het landelijke tijdschrift Proceso en schreef over drugkartels, corruptie en georganiseerde misdaad, werd in 2012 vermoord in Xalapa, in de Mexicaanse staat Veracruz. Voor haar moord is een verdachte veroordeeld.

Volgens het rapport zijn er serieuze fouten gemaakt in het officiële onderzoek van de autoriteiten in Veracruz. Het rapport stelt ook dat de berechting van de verdachte in de moordzaak berust op een bekentenis die is verkregen door middel van marteling. Daarnaast worden er verscheidene getuigenverklaringen gepresenteerd die het officiële onderzoek ernstig in twijfel trekken. Tot slot stelt het rapport dat Martínez Perez is vermoord vanwege een specifieke publicatie over een politieke affaire. De conclusie is dat de moordzaak van de misdaadjournaliste gecompromitteerd is door de autoriteiten in Veracruz. Er zijn sterke aanwijzingen van belemmering van de rechtsgang door detectives werkzaam voor de Procureur-Generaal van Veracruz.

Eind vorig jaar ontdekte het Cartell Project, dat werk voortzet van vermoorde Mexicaanse journalisten, al dat Martínez een explosief rapport wilde publiceren over duizenden mensen die op mysterieuze wijze waren verdwenen in Veracruz.

Joel Simon, Executive Director bij het Committee to Protect Journalists (CPJ), zegt dat Mexico al lange tijd een van de gevaarlijkste plekken ter wereld voor journalisten is. “De Mexicaanse autoriteiten moeten hun uiterste best doen om straffeloosheid aan te pakken en de moordenaars van journalisten voor het gerecht te brengen. Het heropenen van de zaak van Regina Martínez is daarin een belangrijke stap.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.