— dinsdag 20 mei 2014, 10:38 | 0 reacties, praat mee

Met gevoel voor ‘seks en sensatie’ een opinie schrijven

Opiniemakers hebben macht, betoogt Arnold Vonk, voormalig opinieredacteur van de Volkskrant. Daarom leidt hij de lezer in ‘Effectief opiniestukken schrijven’ door het maakproces. Laatste wijziging: 22 mei 2014, 15:51

Aan de hand van tien stappen (waaronder ‘Lees de krant’, ‘Baken uw onderwerp af’ en ‘Scoor met een pakkende kop’) leert Vonk de geïnteresseerde mediaconsument hoe die doelgroepgericht en met gevoel voor ‘seks en sensatie’ een mening op papier zet.

Daarbij maakt hij gebruik van de ervaringen van elf opinieredacteuren. Niet alleen bekende namen zoals Kustaw Bessems van VK-katern Vonk en Francisco van Jole van Joop.nl, maar ook de mensen achter de opiniepagina’s van het Reformatorisch Dagblad, Cobouw en De Standaard.

Clichés zijn onvermijdelijk. Wees origineel, denk na over je lezerspubliek, schrijf verzorgd… Het zijn lessen die iedere journalist kent.

Vonk richt zich dan ook vooral op een publiek met minder journalistieke ervaring. Toch is het boek ook interessant voor de mediamaker, omdat het opinieredacties een smoel geeft. En sommige wijsheden beperken zich niet tot opiniestukken, maar zijn ook van toepassing op reportages en achtergronden. Gebruik de lessen in ieder geval niet om zelf je mening te uiten, want ‘journalisten zouden zich ver moeten houden van opiniestukken’, vindt Vonk.

Arnold Vonk: Effectief opinie­stukken schrijven. Aandacht voor uw zaak in 10 stappen. Uitgeverij De Nieuwsmakers, ISBN 9789082186109, € 16,95

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.