mgm nvj maart

— dinsdag 2 november 2021, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse mediaorganisaties schaffen beschermingsmiddelen aan

Nederlandse mediaorganisaties schaffen beschermingsmiddelen aan
© Sebastian Gollnow / DPA

Steeds meer Nederlandse mediaorganisaties schaffen steekwerende vesten en bodycams aan om medewerkers te beschermen tijdens risicovolle verslaggeving. De reden is het toenemende geweld tegen de pers, zegt Peter ter Velde van PersVeilig, op navraag van NU.nl.

Ter Velde wil niet zeggen om welke Nederlandse mediaorganisaties het gaat. Het is ook niet duidelijk of het aanstaande experimenten betreft of dat de vesten al op grote schaal in gebruik zijn genomen.

“Er zijn veel mediaorganisaties die de vesten uit voorzorg hebben aangeschaft. Ook een stel freelancers heeft ze aangeschaft voor situaties waarin ze weleens bedreigd zouden kunnen worden. Het is een beschermingsmiddel dat vrij licht is om te dragen en niet zichtbaar is als je er een jas over aantrekt. In zo’n steekwerend vest zit een aantal elementen van gel die vitale organen beschermen tegen messteken.”

De bodycam, een op het lichaam vastgemaakte camera, wordt al veelvuldig gebruikt. Dat wordt vooral gedaan door zogenoemde 112-journalisten, zegt Ter Velde. Het kan incidenten registreren en een afschrikkende werking hebben.

Nadeel is dat het contact leggen met mensen ter plaatse moeilijker wordt, “omdat je met draaiende camera op iemand afkomt”, vervolgt Ter Velde. “Ik weet dat veel mediaorganisaties er om die redenen ook niet aan willen beginnen. Het kan tegen je journalistieke ethiek indruisen. Van fotografen snap ik het wel; die staan vaak in de vuurlinie tegenover zeer emotionele mensen.”

Vesten en camera’s zijn uiteindelijk alleen middelen, geen oplossingen. Volgens Ter Velde geldt dat ook voor zware straffen. “Het oplaaiende geweld in Nederland is een probleem dat maatschappelijk opgelost moet worden. Zelfs huisartsen worden nu bedreigd. In mijn trainingen geef ik aan dat daar waar groepen mensen aanwezig zijn, je er als journalist rekening mee moet houden dat zij zich tegen jou kunnen keren. Het maakt niet uit welke achtergrond een bepaalde groep heeft. Extreem links, extreem rechts, voetbalhooligans, klimaatactivisten, kerkgangers. Het komt uit alle hoeken en gaten. Dat is een treurige conclusie.”

Lees ook:
Kabinet: extra geld naar beveiliging journalisten en advocaten (23 september 2021)
Villamedia test bodycams: Een setje ogen dat meekijkt (16 september 2021)
Kamerdebat over bedreiging van journalisten (9 september 2021)

Bekijk meer van

Peter ter Velde PersVeilig

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.