— woensdag 27 januari 2021, 13:25 | 0 reacties, praat mee

Al 34 meldingen van bedreiging bij Persveilig in januari

© Persveilig

Bij het meldpunt Persveilig hebben in de maand januari al 34 keer journalisten aangeklopt om melding te maken van bedreiging. Dat is een kwart van het totale aantal meldingen in 2020.

Dat meldt NU.nl op basis van een gesprek met Persveilig-projectleider Peter ter Velde.

De stijging van het aantal meldingen is volgens NU.nl deels te wijten aan betere naamsbekendheid van het meldpunt, maar volgens Ter Velde is er ook een duidelijke toename van het aantal bedreigingen tegen journalisten.

“In de loop van 2020 zag je al een stijging van het aantal meldingen. Tegelijkertijd vonden er toen ook best veel incidenten plaats, bijvoorbeeld rondom de boerenprotesten”, aldus Ter Velde. “Vanaf het najaar is het echt een stuk onrustiger geworden.”

Als het aantal meldingen blijft groeien, zou het totale aantal aan het eind van het jaar volgers Ter Velde kunnen uitkomen tot boven de 400, al gaat hij daar niet vanuit. In 2020 werden er gemiddeld twee meldingen per week gedaan bij het platform.

Van de 34 meldingen die dit jaar bij Persveilig zijn gedaan, ging het tien keer om fysiek geweld zoals vuistslagen of bekogeling met stenen of vuurwerk. Twintig meldingen hebben te maken met bedreigingen. Opvallend is dat gemelde bedreigingen op sociale media, in tegenstelling tot in 2020, nu slechts een klein percentage uitmaken.

Bekijk meer van

Peter ter Velde Persveilig

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.