Mediafederatie neemt krachtig afstand van SER-akkoord; freelancers worden te duur

De uitgevers verenigd in de Mediafederatie nemen krachtig afstand van het SER-akkoord tussen werkgevers en werknemers. Ze vrezen dat freelancers te duur worden als ze minimaal 30 tot 35 euro per uur moeten betalen of de mensen in dienst moeten nemen. Dat schrijven ze aan aan werkgeversorganisatie VNO-NCW in de hoop dat die organisatie meewerkt aan een alternatief.
De Mediafederatie is duidelijk teleurgesteld in de opstelling van hun koepelorganisatie VNO-NCW. Dat de koepel haar handtekening heeft gezegd onder het SER-advies is slecht gevallen bij de uitgevers.
Ze zien twee problemen. Allereerst het advies dat een zelfstandige die een tarief van minder dan 30-35 euro per uur ontvangt, wordt geacht een werknemer te zijn. De uitgevers vinden dat bedrag veel te hoog.
‘Waarom wordt een tarief van 30 tot 35 euro voorgesteld, terwijl een eerder door minister Koolmees voorgesteld minimumtarief voor zelfstandigen van 15 tot 18 euro het om allerlei redenen niet haalde? Waarom is niet gekozen voor een voorstel waarbij een opslag op cao-lonen wordt geïntroduceerd bij de inzet van freelancers, zoals bijvoorbeeld in de architecten-cao is geregeld? Daarbij geldt voor dat de salarissen in een groot aantal loonschalen van de cao aanzienlijk lagere uurlonen kennen in vergelijking met het voorgestelde tarief van 30 tot 35 euro, zelfs rekeninghoudend met een toeslag van 50% (de opslag die is opgenomen in de architecten-cao)’, aldus de uitgevers.
Ook vrezen ze dat de huidige afspraken over inzet van dagbladbezorgers niet meer houdbaar zijn en de dagbladbezorging daardoor duurder wordt.
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: ‘De uitgevers isoleren zich met dit standpunt volledig. Ze keren zich af van een breed gedragen SER-advies dat de positie van werknemers verbetert. En over het alternatief dat ze presenteren, een opslag op de cao, weigeren ze met ons een akkoord te sluiten. Het wil blijkbaar niet tot hen doodringen dat de maatschappelijke werkelijkheid is dat concurreren op arbeidsvoorwaarden zijn langste tijd gehad heeft.’
Praat mee