data als kans

— vrijdag 15 oktober 2021, 08:25 | 0 reacties, praat mee

BuZa ontkent spionage door Marokkaanse journalist

Omar Radi - © Reuters / Youssef Boudlal

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt beschuldigingen van de Marokkaanse regering, die stelt dat een Marokkaanse journalist voor Nederland heeft gespioneerd. Demissionair minister Ben Knapen heeft de Marokkaanse ambassadeur in Nederland om opheldering gevraagd in een Kamerbrief.

De Marokkaanse journalist in kwestie, Omar Radi, werd in juli tot zes jaar cel veroordeeld. Bij het vonnis werd de vermeende spionage genoemd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg vorige week inzage in het vonnis. Het hoger beroep in de zaak loopt nog.

Omar Radi geldt als een bekende onderzoeksjournalist in Marokko, die onafhankelijk schreef over mensenrechtenschendingen en protesten in het land. In maart 2020 werd hij al veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf nadat hij kritische tweets over de veroordeling van Hirak-activisten en omdat hij de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel trok.

Toen werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Hij werd in juli 2020 weer opgepakt, volgens de autoriteiten omdat hij zich schuldig maakte aan spionage. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Omar Radi Marokko

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.