— vrijdag 15 oktober 2021, 08:25 | 0 reacties, praat mee

BuZa ontkent spionage door Marokkaanse journalist

Omar Radi - © Reuters / Youssef Boudlal

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt beschuldigingen van de Marokkaanse regering, die stelt dat een Marokkaanse journalist voor Nederland heeft gespioneerd. Demissionair minister Ben Knapen heeft de Marokkaanse ambassadeur in Nederland om opheldering gevraagd in een Kamerbrief.

De Marokkaanse journalist in kwestie, Omar Radi, werd in juli tot zes jaar cel veroordeeld. Bij het vonnis werd de vermeende spionage genoemd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg vorige week inzage in het vonnis. Het hoger beroep in de zaak loopt nog.

Omar Radi geldt als een bekende onderzoeksjournalist in Marokko, die onafhankelijk schreef over mensenrechtenschendingen en protesten in het land. In maart 2020 werd hij al veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf nadat hij kritische tweets over de veroordeling van Hirak-activisten en omdat hij de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel trok.

Toen werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Hij werd in juli 2020 weer opgepakt, volgens de autoriteiten omdat hij zich schuldig maakte aan spionage. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Omar Radi Marokko

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.