— maandag 2 oktober 2023, 13:10 | 0 reacties, praat mee

Map Oberndorff en Jolan Douwes over de schepping van hun boek: ’Moet er alweer een bericht op LinkedIn?’

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten over de totstandkoming van hun werk. Dit keer Map Oberndorff en Jolan Douwes over hun boek ‘Succes met je carrière!’. Zij actualiseerden hun loopbaanrubrieken in het FD en Intermediair en voegden er twintig interviews aan toe. ‘Veel dilemma’s die we beschrijven verschenen ook op óns pad.’ Laatste wijziging: 3 oktober 2023, 09:43

We kennen de verhalen van journalisten die al jaren proberen een uitgever te vinden. Daarom waren we ook zo verbaasd toen we in december vorig jaar binnen twee uur al een uitnodiging kregen om ons boekvoorstel met de directeur van Van Duuren te bespreken. In deze tijd van personeelsschaarste, maar ook van bezinning, is een praktische loopbaangids blijkbaar welkom.

Onze loopbaanrubrieken stonden eerst in het weekendmagazine FD Persoonlijk en nu maken we ze voor Intermediair. Het was onze eer te na om ze alleen maar te bundelen. We wilden wat extra’s bieden. Daarom voegden we er handzame samenvattingen, onze persoonlijke loopbaanverhalen en twintig interviews met experts aan toe.

Zij geven extra verdieping aan de onderwerpen op het gebied van werk, solliciteren en persoonlijke ontwikkeling. Zo geeft psycholoog Thijs Launspach een duidelijke boodschap over werkstress af: ‘Je kunt ook druk zijn om de verkeerde redenen.’ Over grensoverschrijdend gedrag zegt expert sociale veiligheid Hans van der Loo: ‘Een excuus is niet genoeg’ en een onderhandeltip van econoom Sophie van Gool is: ‘Ga juist op zoek naar een nee’.

Gaandeweg kwamen we erachter dat veel dilemma’s die we beschrijven ook op óns pad verschenen. Zo weten we inmiddels als geen ander hoe het imposter syndroom voelt, de angst om door de mand te vallen. Zelf met een manuscript naar buiten treden gaat toch een stap verder dan een interview of artikel over anderen te publiceren.

Onze eigen werk-privé balans raakte ook aardig verstoord. Hoe goed we het ook dachten te hebben gepland, de drukproeven kwamen precies tijdens onze vakanties binnen.

Hoezeer we onze lezers ook aanmoedigen zich te profileren, we worstelden er zelf ook mee. ‘Moet er alweer een bericht op LinkedIn?’, verzuchtte Map als Jolan daar weer eens het initiatief toe nam. En dan was er nog onze intensieve samenwerking die af en toe een eerlijk gesprek vereiste.

‘Vraag recensies van andere autoriteiten op jouw vakgebied’, lazen we in Het Bestsellerboek van Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit - een aanrader voor ambitieuze auteurs. We stuurden de drukproeven naar goede contacten in ons netwerk. Ze reageerden enthousiast en hun aanbevelingen staan nu op de kaft. Deze van NRC-columnist Japke-d. Bouma bijvoorbeeld: ’Mijn loopbaanadvies? 1. Succes is geen keuze. 2. Lees dit boek.’

Map Oberndorff en Jolan Douwes zijn allebei journalist en loopbaancoach. Map schrijft voor FD Persoonlijk, Jolan onder meer voor FD Werk&Geld en Villamedia. Samen runnen ze loopbaanbureau Kantel Coaching.

‘Succes met je carrière!’ is begin oktober verschenen bij Van Duuren Management. Paperback, 192 pagina’s, 24,95 euro.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.