— maandag 23 september 2019, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Malta stelt openbaar onderzoek in naar moord op journalist

© ANP

Malta stelt een openbaar en onafhankelijk onderzoek in naar de moord op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia, in 2017. Het besluit volgt na internationale druk.

Galizia kwam in 2017 om het leven door een autobom. Ze schreef over onder meer corruptie op het eiland en kwam regelmatig in botsing met de autoriteiten, ook met premier Muscat. Er zijn enkele aanhoudingen verricht, maar de verdachten staan nog altijd niet terecht en de vraag wie opdracht heeft gegeven tot de moord is nog niet beantwoord. Malta kreeg daarom zware kritiek. De overheid zou een gebrek aan urgentie tonen om de daders te vinden.

De Raad van Europa gaf de Maltese regering daarom drie maanden de tijd om een openbaar onderzoek in te stellen naar de moord en de vraag of die had kunnen worden voorkomen.

De Maltese premier Muscat heeft een rechter aangesteld om het onderzoek te leiden, dat binnen negen maanden moet zijn afgerond. De regering benadrukt dat het openbare onderzoek het huidige onderzoek niet in de weg moet zitten.

De familie van Caruana Galizia heeft aangegeven het niet eens te zijn met de samenstelling van de onderzoekscommissie en ze wensen een onderhoud met de premier.
Meer bij de NOS / Reuters

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.