— maandag 21 september 2020, 10:16 | 0 reacties, praat mee

Pieter Omtzigt: overheid mag geen tijdslimiet stellen bij moordonderzoek Maltese journaliste

© Darrin Zammit Lupi / Reuters

Het aandringen van de Maltese regering op het stellen van een tijdslimiet voor de afronding van het openbare onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia is niets minder dan politieke inmenging, zegt speciaal rapporteur Pieter Omtzigt in de Times of Malta.

“Het is niet aan de premier van een regering die onderwerp van onderzoek is om de reikwijdte van dat onderzoek te bepalen of de juistheid ervan in twijfel te trekken”, schrijft Omtzigt in de brief aan de Maltese premier Robert Abela, die hij ook op Twitter plaatste.

Volgens de speciaal rapporteur is er sprake van politieke beïnvloeding van een justitieel proces als Abela het onderzoek stopzet. “En dat is zeer ongewenst.” Volgens de Maltese premier Abela wordt het onderzoek vanwege “onnodige vertraging” in december stopgezet als het dan niet is afgerond. Maar volgens Omtzigt is er geen sprake van onnodige vertraging en heeft de premier ook de bevoegdheid niet om de duur van het onderzoek te bepalen.

Omtzigt is door de Raad van Europa als speciaal rapporteur aangewezen om de moord op de journaliste en de nasleep te onderzoeken. Galizia kwam in oktober 2017 om het leven door een bomaanslag op haar auto. De onderzoeksjournaliste schreef veel over corruptie en wees vaak naar politici, onder anderen naar de toenmalige premier Muscat en enkele van zijn ministers. Muscat werd gedongen af te treden. Hij was onder druk komen te staan nadat regeringsleden uit zijn naaste omgeving worden gelinkt aan het onderzoek naar de moord op de journaliste.

Omtzigt hoopt met de openbaar gemaakte brief de internationale druk op te voeren om het onderzoek af te maken. Meer bij Times of Malta / NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.