— woensdag 24 februari 2021, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Eerste veroordeling in moordzaak Daphne Caruana Galizia

Reuters

Ruim drie jaar na de bomaanslag waarbij de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia werd gedood heeft één van drie verdachten schuld bekend. Vincent Muscat is tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Op dezelfde dag arresteerde de politie drie mannen die worden verdacht de autobom te hebben geplaatst. Laatste wijziging: 24 februari 2021, 09:22

Muscat zou als huurmoordenaar zijn aangetrokken voor de praktische uitvoering van de aanslag. Volgens lokale media zou hij een lagere straf hebben gekregen omdat hij bereid is uitspraken te doen over andere betrokkenen.

Een van haar zoons, Paul Caruana Galizia, zegt in een verklaring dat deze eerste veroordeling “het begin van gerechtigheid voor Daphne” betekent. “De moord benam haar niet alleen het leven, maar ook het voorrecht van haar familie en na haar moord geboren kleinkinderen te genieten”, aldus een verklaring van de nabestaanden.

Volgens de politie stond Caruana Galizia op het punt onthullingen te doen over de corrupte gang van zaken rond de bouw van een energiecentrale, toen ze werd vermoord.

Een andere zoon sprak op Twitter zijn verbazing uit dat Muscat zo lang ongestoord zijn gang kon gaan, op een piepklein eiland als Malta.

De familie reageerde geprikkeld op uitspraken van Maltese regeringsfunctionarissen dat de veroordeling van Muscat aantoont dat de overheid ‘werkt’.’ Speciaal rapporteur Pieter Omtzigt klaagde eind vorig jaar nog over actieve tegenwerking vanuit de Maltese overheid.

Er zijn veel verdachten in de zaak Caruana Galizia. Nieuwssite Malta Today maakte een nuttig overzicht.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.