word actief nvj klein

— woensdag 11 februari 2015, 15:45 | 0 reacties, praat mee

Auteurscontractenrecht stap verder

Phil Nijhuis

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, SP, D66 en PVV heeft bij de behandeling van het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht het kabinet opgeroepen snel te komen tot een geschillencommissie onder de nieuwe wetgeving. In het voorstel staat er onder meer 'bestsellersbepaling' die extra vergoedingen regelt als een publicatie een overwacht groot succes is, een regeling om rechten terug te vorderen als er geen of onvoldoende exploitatie van een productie plaatsvindt en ingrepen rond onredelijke bepalingen, waaraan een maker automatisch niet gebonden is. Laatste wijziging: 15 februari 2015, 10:59

Er komt verder een collectieve aanspraak voor scenaristen, regisseurs en hoofdrol-acteurs op een proportionele vergoeding voor diverse vormen van exploitatie, waarover afgelopen week tussen LIRA, VEVAM en NORMA (verenigd in PAM) en exploitanten (verenigd in RoDAP) een convenant werd gesloten. De te vormen geschillencommissie zou ook anoniem ingeschakeld moeten kunnen worden.

“Zonder een laagdrempelig handhavingsinstrument kunnen alle nieuwe wettelijke maatregelen heel goed louter theoretisch blijken te zijn. Met producenten en uitgevers zijn wij momenteel in overleg over een reglement voor de nieuwe geschillencommissie. We hopen daar, met deze steun in de rug, snel uit te komen”, stelt voorzitter van Platform Makers Erwin Angad-Gaur. Op aandringen van de Kamermeerderheid zal er na invoering na 2,5 jaar een voorlopige evaulatie van de wetgeving komen. Een grondige evaluatie volgt dan na vijf jaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.