word studentlid

— dinsdag 17 november 2020, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Magnitsky Awards voor politici Omtzigt en Sjoerdsma en zoons Caruana Galizia

Magnitsky Awards voor politici Omtzigt en Sjoerdsma en zoons Caruana Galizia
Door inzet van Omtzigt en Sjoerdsma wordt volgende maand gestemd over een Europese Magnitsky-wet.

Tijdens een ceremonie in Londen zijn zogeheten Magnitsky Awards toegekend aan politici Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) voor hun inzet om een Europese Magnitsky-wet te realiseren. Het geeft de Europese Unie de mogelijkheid sancties op te leggen aan mensenrechtenschenders en corrupte machthebbers, ongeacht waar die zich bevinden. Laatste wijziging: 17 november 2020, 10:57

De wet, waar eind vorig jaar een grote stap in werd genomen en waarover volgende maand wordt gestemd, is vernoemd naar Sergej Magnitsky, een Russische klokkenluider die kort voor zijn vrijlating in gevangenschap overleed.

In de Verenigde Staten bestaat zo’n Magnitsky-wet al. De organisatie Global Magnitsky Justice ijvert voor uitbreiding van deze wetgeving. De Europese wet waar Omtzigt en Sjoerdsma zich sterk voor maakten zou een flinke opsteker zijn.

Amerika gebruikte die wet om de Slowaakse zakenman Marián Kocner te straffen. Kocner werd verdacht - maar uiteindelijk vrijgesproken - van betrokkenheid bij de huurmoord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde.

Kocner werd begin dit jaar in een andere zaak tot 19 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een miljoenenfraude.

De organisatie kende ook prijzen toe aan de drie zoons van onderzoeksjouranliste Daphne Caruana Galizia, voor hun niet-aflatende strijd de moordenaars van hun moeder te achterhalen en te laten bestraffen.

Omtzigt is in deze zaak speciaal rapporteur voor de Europese Unie. Hij wees onlangs op tegenwerking vanuit de Maltese overheid, die aanstuurt op tijdlimieten voor het onderzoek. Twee jaar geleden klaagde de Maltese regering over vermeende partijdigheid van Omtzigt en probeerde hem -zonder succes - te laten vervangen.

Paul, Matthew en Andrew Caruana Galizia zeggen dat er nog steeds werk te verzetten is. “Drie jaar geleden zaten mijn broers en ik in een safe house net buiten Malta en vroegen ons af hoe we de moordenaars van onze moeder konden pakken”, aldus Paul Caruana Galizia.

De uitreiking werd op YouTube uitgezonden en is terug te kijken via het kanaal van de Global Magnitsky Justice Campaign.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.