persveilig seminar

— donderdag 12 december 2019, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Staten straffen zakenman achter moord journalist Ján Kuciak

Tienduizenden Slowaken kwamen begin februari, op de eerste verjaardag van de moord, bijeen om te herdenken | AFP

De Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een speciale wet ingezet tegen de Slowaakse zakenman Marián Kocner, die wordt verdacht betrokken te zijn bij de huurmoord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde. Laatste wijziging: 12 december 2019, 13:50

Dankzij die stap kan Kocner niet meer naar de Verenigde Staten afreizen, mag hij geen zakendoen met Amerikaanse bedrijven. Ook zijn eventuele bezittingen in Amerika nu bevroren. De Global Magnitsky Act is bedoeld om mensenrechtenovertreders te straffen en is vernoemd naar Sergej Magnitsky, een Russische klokkenluider die kort voor zijn vrijlating in gevangenschap overleed.

Kocner is een van de vier mensen die door de Slowaakse speciale aanklager verantwoordelijk wordt gehouden voor de huurmoord op Kuciak en zijn verloofde. In 2017 had Kocner de journalist al eens bedreigd; met de aangifte door Kuciak werd niets gedaan, meldt nieuwssite OCCRP.

Een rechter in de zaak tegen Kocner stapte vorige week op, omdat hij in direct contact stond met de verdachte en informatie lekte. Hij zou verder steekpenningen en een nieuwe iPhone hebben aangenomen, aldus de Engelstalige Slowaakse krant The Slovak Spectator.

Een openbaar-aanklager moest vertrekken nadat bleek dat hij eveneens contact had met Kocner. De zakenman mocht zelfs persoonlijk een videocamera installeren in het kantoor.

Europa werkt momenteel aan een variant op de Magnitsky-wetgeving, mede op initiatief van Nederland. Vorige week werd daarin een eerste belangrijke stap gezet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.