basis naar compleet

— donderdag 8 februari 2024, 10:25 | 1 reactie, praat mee

Luistertip: BNR onderzoekspodcast Hoge Bomen legt DPG Media onder de loep

In het nieuwste seizoen van de BNR onderzoekspodcast Hoge Bomen wordt DPG Media onder de loep genomen. Want het grootste mediabedrijf van de Benelux bereikt dagelijks 91% van de Nederlanders. Met het meest recente overnamebod van 1.1 miljard euro voor RTL versterkt het bedrijf de dominante rol in TV, radio, krant en online. Journalist Mark Koster volgde de Belgische mediamagnaat Christian van Thillo bijna twee jaar lang. Samen met adjunct-hoofdredacteur BNR Wendy Beenakker maakte hij deze podcast. Laatste wijziging: 8 februari 2024, 10:25

Koster volgde voor zijn boek ‘De Belg’ én het nieuwste seizoen van Hoge Bomen, de wegen van Christian van Thillo. Hij dook in de archieven en sprak met tientallen vertrouwelingen, bewonderaars, concurrenten, collega’s en critici. Hij kwam tot een gedetailleerd beeld van de mediamagnaat van de Benelux. Mark Koster verklaart: “Met deze podcast leggen we bloot hoe uitgever Van Thillo langzaam knaagt aan de onafhankelijkheid van de pers”.

Vragen die aan de orde komen zijn: hoe is het familiebedrijf DPG ontstaan? Hoe gaan ze te werk, hoe konden ze zo groot worden en wie is die charismatische eigenaar Christian van Thillo? Verlieslijdende mediabedrijven worden opgekocht en omgevormd en in het personeelsbestand wordt flink gesnoeid, waarna het opnieuw de wereld in wordt gestuurd. De successen zijn enorm. Maar is Van Thillo een passievolle courantier, of een kille saneerder. En waar komt die overnamehonger vandaan?

Het duo gaat terug naar de beginjaren van de uitgeverij, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat heeft de Duitse bezetter te maken met het fundament van de uitgeverij? Is fout geld de basis geweest voor de huidige jaaromzet van 1.8 miljard euro?

Hoge Bomen – DPG Media is vanaf 7 februari te beluisteren in alle podcastapps waaronder Spotify & Apple Podcasts.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Arnold Mandemaker, 8 februari 2024, 14:21

Precies daar waar de plasstraak moet neerkomen wordt het Eindhovens Dagblad gemaakt. Maar kennelijk niet op deze infografiek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.