— woensdag 18 juli 2018, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank heft publicatieverbod LA Times op

Het redactiekantoor van de LA Times | Minnaert / CCBY

In de Verenigde Staten is met instemming gereageerd op het intrekken van een rechterlijk verbod aan media om te berichten over de inhoud van een schikking, waarvan details per ongeluk openbaar waren gemaakt. Een rechter had zo'n verbod afgelopen weekend opgelegd aan de Los Angeles Times, wat tot protesten van journalistieke organisaties leidde.

Het verbod van 14 juli werd gisteren weer ingetrokken. De inhoud van de schikking had geheim moeten blijven, maar werd door een menselijke fout in het Amerikaanse zogeheten PACER-systeem gepubliceerd, een openbare database van rechtbankdocumenten.

Naast het verbod om verder uit de schikking te citeren werd ook de verplichting opgelegd om een al verschenen artikel te schonen van verwijzingen. Volgens de Los Angeles Times, collega-uitgaven en persorganisaties was het verbod in strijd met Amerikaanse vrijheden, gegarandeerd door de grondwet.

Het Newyorkse Comité ter Bescherming van Journalisten zegt opgelucht te zijn dat de rechtbank het verbod heeft opgeheven.

Bekijk meer van

LA Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.