— donderdag 1 oktober 2020, 12:23 | 0 reacties, praat mee

LocalFocus en ANP beginnen gezamenlijke graphicsdienst

© ANP / LocalFocus

Het datajournalistieke platform LocalFocus en persbureau ANP gaan samenwerken en beginnen een nieuwsfeed die dagelijks kant-en-klare interactieve graphics verzorgt bij landelijk en internationaal nieuws. De pilot start vandaag en duurt drie maanden, maar ANP-hoofdredacteur Freek Staps meldt dat er al betalende klanten zijn voor drie jaar. Onder andere het AD doet mee. Laatste wijziging: 1 oktober 2020, 12:51

De graphicsdienst is een extra pakket dat media af kunnen sluiten bovenop de vaste stroom nieuwsberichten van het ANP. Afnemers krijgen jaarlijks zeker 750 nieuwsberichten met bijbehorende graphics toegestuurd en in hun eigen huisstijl aangeleverd. Volgens het ANP staat het dan binnen vijf muisklikken op de website of in de app van de afnemer zelf. In deze nieuwe feed wordt elk nieuwswaardig onderzoek waar mogelijk voorzien van een graphic: denk aan de onderzoeken van het CBS, de planbureaus en Eurostat. LocalFocus en ANP gaan ook kaarten leveren die aardbevingen, bosbranden, treinstoringen of andere grote gebeurtenissen van context voorzien.

Beide partijen leverden ieder afzonderlijk al een graphicdienst. De huidige graphicdienst van ANP, vooral gericht op statische graphics voor print, blijft bestaan. Maar waar daar voorheen één medewerker mee bezig was, worden dat er nu twee. Zij werken samen met de acht medewerkers van LocalFocus in de nieuwe dienst. “We gaan samenwerken met LocalFocus omdat zij een prachtige manier hebben ontwikkeld om snel en eenvoudig graphics te maken en wij een manier zochten om al die data die we al in tekst vatten ook in graphics te vatten die afnemers direct kunnen publiceren. Het is dus een ideale combi: zij leveren het systeem en het denkwerk aan de achterkant, wij de inhoud en het bereik,” aldus Freek Staps. “En, laten we eerlijk zijn, LocalFocus heeft de Nederlandse journalistiek geholpen aan snel te maken graphics, wij leveren snel de feiten. Ideale combinatie.”

Voor LocalFocus betekent de samenwerking met ANP een uitbreiding van lokaal en regionaal nieuws naar landelijk en internationaal nieuws. Maar ook “LocalFocus blijft beschikbaar voor iedereen die interesse heeft in onze dienstverlening. De regionale cijfers die we publiceren in ons eigen nieuwsdienst blijven ook een exclusief LocalFocus-product,” vertelt Jelle Kamsma, mede-oprichter van LocalFocus.

De bedoeling is dat de nieuwe dienst, waar het werk van beide organisaties worden samengevoegd, journalisten werk uit handen neemt. Redacteuren worden in ANP-berichten attent gemaakt op de graphics. Een link brengt ze naar het platform van LocalFocus. Daar staat de graphic klaar voor gebruik in de juiste vormgeving voor print en online. Volgens het ANP is de graphic met vijf muisklikken in het redactiesysteem te plaatsen. De grafieken en kaarten kunnen eventueel nog naar smaak worden aangepast.

ANP en LocalFocus gaan samen ook speciale producties te maken bij grote nieuwsgebeurtenissen. De eerste grote klus volgt in november, als ze de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen live gaan bijhouden op een kaart.

Bekijk meer van

LocalFocus ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.