PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 19 april 2022, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Zoekresultaten Bellingcat beperkt in Rusland en offensief Donbas begonnen

Militairen van de pro-Russische militie van de Volksrepubliek Donetsk lopen langs beschadigde flatgebouwen inMarioepol - © Alexei Alexandrov / AP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Zoekresultaten van Bellingcat en andere media die door Rusland tot 'buitenlands agent' zijn bestempeld worden beperkt, meldt het onderzoekscollectief. Google Maps toont geheime militaire en strategische faciliteiten van Rusland. En het verwachte offensief van het Russische leger in het oosten van Oekraïne is na een hergroepering begonnen, melden de Oekraïense autoriteiten. President Zelensky zegt in een videoboodschap dat Russische troepen de "slag om de Donbas" hebben ingezet. Laatste wijziging: 20 april 2022, 09:36

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Vlaams jeugdjournaal begint met Oekraïense ondertiteling
Het Vlaamse jeugdjournaal van VRT NWS ondertitelt zijn uitzendingen voortaan in het Oekraïens, meldt VRT op de website. Op die manier kunnen kinderen die het oorlogsgeweld in Oekraïne zijn ontvlucht en nu in België wonen via het jeugdprogramma, dat Karrewiet heet, de actualiteit in hun tijdelijk nieuwe thuisland en in Oekraïne in eigen taal volgen. Er wonen circa 10.000 gevluchte Oekraïense kinderen onder de twaalf jaar in België.

Zoekresultaten Bellingcat in Rusland beperkt
De populaire Russische zoekmachine Yandex en internetbedrijf VK (voorheen bekend als Mail.ru) beperken zoekresultaten van Bellingcat en andere media die door Rusland tot ‘buitenlands agent’ zijn bestempeld, meldt het onderzoekscollectief op Twitter.

Google Maps toont geheime militaire en strategische faciliteiten Rusland
Het begin van de oorlog in Oekraïne was bijna live te volgen in Google Maps, meldde RTL Nieuws. De data wezen op ongewone verkeersdrukte op de wegen tot aan de grens met Oekraïne. Alphabet, het moederbedrijf van Google, schakelde later die functionaliteit uit om de burgerbevolking te beschermen.

Militaire en strategische faciliteiten zijn ook vaak niet zichtbaar op Google Maps.

Alle voorheen geheime Russische installaties lijken nu wel voor iedereen zichtbaar. Maar Google ontkent wijzigingen te hebben aangebracht in de manier waarop het bedrijf satellietbeelden van Rusland censureert, meldt The Verge. “We hebben geen wijzigingen aangebracht in onze satellietbeelden in Rusland”, zegt een woordvoerder tegen The Verge. Hoewel de circulerende afbeeldingen waarschijnlijk legitiem zijn, waren ze volgens het bedrijf al lang voor het conflict in Oekraïne beschikbaar op Google Maps. Meer bij NU.nl

Boetsja
Een team van persbureau AFP was begin april een van de eerste journalisten in Boetsja die daar tientallen lichamen troffen, nadat Russische troepen zich daar hebben teruggetrokken. Sommige lichamen werden gevonden met hun handen vastgebonden op de rug. Ook zijn volgens de Oekraïense meldingen massagraven gevonden. De Russen worden nu door Oekraïne beschuldigd van oorlogsmisdaden tegen burgers. Journalist Danny Kemp, vertelt over die dag (waarschuwing: grafische beelden).

Ondertussen heeft de Russische president Vladimir Poetin de militaire eenheid die betrokken was bij gevechten in Boetsja geëerd. De 64e gemotoriseerde infanteriebrigade krijgt de eretitel ‘garde’ vanwege “enorme heldenmoed en vasthoudendheid van haar leden”. De brigade wordt door Oekraïne beschuldigd van oorlogsmisdaden. Rusland ontkende de beschuldigingen. Er zou sprake zijn van een provocatie, gepleegd door het Oekraïense leger om Rusland in een kwaad daglicht te zetten. De Russische zoekmachine Yandex liet waarschuwingen zien bij artikelen die naar Boetsja verwezen dat ‘verschillende bronnen onbetrouwbare informatie bevatten.

(Oud-)correspondenten Eva Hartog, Olaf Koens en Reinoud Broekhuijsen van RTL Nieuws leggen uit hoe het Russische volk systematisch is gehersenspoeld. En in dit interview van the Financial Times met de oprichter van het Russische TV Rain (ook bekend als Dozhd), Natalia Sindeyeva, is daar meer over te lezen.

Pasen

Ondanks de oorlog is er ook nog tijd om Pasen te vieren in Oekraïne.

 

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.