training eu starters

— maandag 4 april 2022, 11:19 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Russische desinformatie over aanval op ziekenhuis in Marioepol, Oekraïense journalist vermist

Rookpluimen boven Odessa nadat een oliedepot is geraakt - © Gilles Bader / Zuma Press

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Onderzoek naar oorlogsmisdaden in Boetsja. Russische desinformatie over de luchtaanval op het ziekenhuis in Marioepol met een bizarre hoofdrol voor de zwangere vrouw die in stippeltjespyjama op de foto werd gezet na de raketaanval. Oekraïense journalist Konstantin Ryzhenko vermist en journalist Oleh Baturyn werd acht dagen vastgehouden door Russische soldaten. Laatste wijziging: 5 april 2022, 08:41

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Oleh Baturyn over zijn ontvoering door Russische soldaten
Twee weken na zijn vrijlating door Russische troepen vertelt de Oekraïense journalist Oleh Baturyn zijn verhaal tegen The Observer. Acht dagen was hij in handen van Russische soldaten en in die tijd werd hij ondervraagd, gemarteld, bedreigd met verminking en de dood, en vertelde hij dat zijn familie zou lijden. Ook zijn er vier ribben gebroken. Verder namen ze onder het mom van een Covid-test zijn DNA en vingerafdrukken af ​​en voerden deze in een database in. Ze namen ook zijn foto.

“De Russische indringers hebben maar één doel: de burgers van Oekraïne breken, ze intimideren en de onafhankelijke journalistiek volledig vernietigen en burgeractivisten en journalisten fysiek en psychisch verpletteren,” aldus Baturyn in een toespraak woensdag voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Meer bij The Guardian

Oekraïense journalist vermist
Sinds eind maart is er geen spoor meer van de Oekraïense journalist Konstantin Ryzhenko, hoofdredacteur van de lokale nieuwssite Kherson Newscity. Volgens zijn familie werd de journalist op 30 maart in Cherson gezocht door Russische troepen. Sinds die dag geen contact meer geweest.

Op Ryzhenko’s Telegram-account werd vorige week donderdag automatisch een bericht gepost, meldt persvrijheidsorganisate CPJ. “Als je dit bericht leest, is er iets gebeurd.” Zo’n bericht, een variant op de zogeheten warrant canary, vereist actief handelen om publicatie te voorkomen. Het signaleert volgers dat Ryzhenko blijkbaar niet in de gelegenheid was om het bericht te vertragen.

De Oekraïense journalistenvereniging NUJU meldt dat Russische bezetters in Cherson het appartement van Ryzhenko hebben doorzocht en ook zijn broer hebben gearresteerd.

Onderzoek naar Russische oorlogsmisdaden in Boetsja

In het Oekraïense Boetsja zijn tientallen lichamen gevonden, nadat Russische troepen zich daar hebben teruggetrokken. Het gaat vermoedelijk om burgers en op foto’s is te zien dat sommigen met hun handen op de rug vastgebonden zijn. Het leidde wereldwijd tot geschokte reacties. De Oekraïense buitenlandminister spreekt van een “opzettelijke massaslachting” door de Russen. Maar om in de rechtszaal te kunnen bewijzen dat het om oorlogsmisdaden gaat, moeten een paar belangrijke vragen worden beantwoord. Onderzoekers zijn daar nu al mee bezig, meldt Nieuwsuur.

Onderzoeker Yulia Gorbunova van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch sprak al meerdere inwoners van plaatsen die wekenlang door Russen bezet zijn geweest en waar burgers geëxecuteerd zouden zijn. Een van die getuigen komt uit Boetsja.

Ook onderzoekscollectief Bellingcat onderzoekt de moorden.

Russische desinformatie over de luchtaanval op het ziekenhuis in Marioepol
Marianna, de vrouw die bebloed werd gefotografeerd na een aanval op een Oekraïens ziekenhuis in Marioepol en later beviel van een gezonde dochter, is op de Russische televisie verschenen. Volgens Thomas van Linge blijkt ze een van de vluchtelingen te zijn die in strijd met de evacuatieovereenkomst naar Rusland is gebracht. En volgens Van Linge meldt ze nu dat er er geen luchtaanval op het ziekenhuis was. 

Bellingcat’s Christo Grozev vult aan dat het nu zelfs zou gaan om een aanval door Oekraïne zelf en er zouden ook geen zwangere vrouwen zijn geweest. Het zou gaan om acteurs. En Marianne zou de zwangere vrouw hebben gespeeld die uiteindelijk is overleden. 

Geef Russische journalisten een visum
De Russisch-Nederlandse journalist Sophia Kornienko vraagt om hulp voor vervolgde en gevluchte Russische journalisten, zo is in NRC te lezen. Sinds de oorlog in Oekraïne heeft Rusland de duimschroeven aangedraaid en allerlei wetgeving aangenomen om de persvrijheid aan banden te leggen. Russische journalisten verlieten soms op stel en sprong het land, maar lopen tegen allerlei praktische problemen aan.

Om aandacht voor de problemen te vragen schreef ze een persoonlijke brief aan de leden van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad waarin zij om steun vraagt voor vervolgde en gevluchte Russische journalisten, maar ook voor mensenrechtenactivisten en werknemers in de creatieve industrie. “Westerse overheden en bedrijven lijken een belangrijke groep te vergeten: onafhankelijke Russische journalisten die zich uitspreken tegen het regime van Poetin en de waarheid blijven schrijven” over de situatie in Oekraïne, schreef ze in haar brief, die inmiddels door tientallen journalisten en opiniemakers is ondertekend. Ook de Europese Federatie voor Journalisten (EFJ) steunt het initiatief.

Veruit het belangrijkste obstakel is het gebrek aan werkvisa waarmee journalisten in de EU hun werk kunnen hervatten en geld kunnen verdienen. Daaraan is groot gebrek, omdat Russische bankpassen vanwege de sancties niet meer werken in het buitenland. Daarnaast pleit Kornienko voor de creatie van een Europees fonds om onafhankelijke Russischtalige berichtgeving in Rusland en daarbuiten structureel te steunen.

Journalist Robert Dulmers Oekraïne uitgezet
Journalist Robert Dulmers, die voor het Nederlands Dagblad in Oekraïne is, zou met zijn berichtgeving over een Russische raketinslag in havenstad Odessa staatsgeheimen hebben onthuld en daarom is hij het land uitgezet. Dat zou niet bepaald zachtzinnig zijn gegaan. Hij zou in een nekklem zijn genomen en er is een pistool tegen zijn hoofd gezet. 

Vermist Oekraïense fotograaf dood teruggevonden
De al ruim twee weken vermiste Oekraïense fotojournalist Maksim Levin is vrijdag dood teruggevonden. Dit meldt het parket van het district Vyshhorod. Hij zou om het leven zijn gekomen door schoten.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.