persveilig seminar

— dinsdag 5 april 2022, 08:40 | 0 reacties, praat mee

New York Times: doden Boetsja lagen er al weken, blijkt uit satellietbeelden

© Maxar Technologies

Verschillende lichamen die gevonden werden in het Oekraïense stadje Boetsja, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit satellietbeelden die The New York Times heeft geanalyseerd. Laatste wijziging: 5 april 2022, 14:00

Verschillende lichamen die gevonden werden in het Oekraïense stadje Boetsja, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit satellietbeelden die The New York Times heeft geanalyseerd. Rusland weerspreekt met klem verantwoordelijk te zijn voor het drama in Boetsja.

Nadat Boetsja door Oekraïense troepen was bevrijd werden op straat tientallen lijken gevonden, sommigen met de handen vastgebonden op de rug. Ook werden er massagraven met nog eens honderden lichamen gevonden. President Volodymyr Zelensky spreekt van genocide.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov spreekt van een provocatie, gepleegd door het Oekraïense leger om Rusland in een kwaad daglicht te zetten. In Russische media wordt gesproken over nepnieuws. De Russische zoekmachine Yandex liet maandag al waarschuwingen zien bij artikelen die naar Boetsja verwijzen dat ‘verschillende bronnen onbetrouwbare informatie bevatten’, meldde correspondent Olaf Koens.

Op social media gaan videobeelden rond waaruit zou moeten blijken dat van een van de doden op straat de arm bewoog, volgens Rusland het bewijs dat ze niet dood waren. De BBC heeft onderzoek gedaan naar die beelden en vergeleken met foto’s en komt tot de conclusie dat er duidelijk een lijk is te zien in dezelfde positie en plaats als op de video. De Russische autoriteiten dreigen inmiddels iedereen te vervolgen die de Russen publiekelijk de schuld gaf van de moorden in Boetsja.

De onthulling van de Amerikaanse krant ontkracht dus Russische claims dat Oekraïne de lichamen pas na het vertrek van de Russische troepen op straat zou hebben gelegd ‘op bestelling’ van de Amerikanen. De Amerikaanse krant gebruikte satellietbeelden van Maxar Technologies en enkele video’s om te laten zien dat ten minste elf lichamen er op 11 maart al lagen, toen de Russische troepen de stad nog bezet hielden. Meer bij de NOS / RTL Nieuws / BBC

 

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne Boetsja

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.