word studentlid

— vrijdag 25 maart 2022, 10:26 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: discussie over fotokeuze, Fox News-correspondent Benjamin Hall aan de beterende hand

Liveblog Oekraïne: discussie over fotokeuze, Fox News-correspondent Benjamin Hall aan de beterende hand
Een hondengeleider en een hond inspecteren een vernietigde tank in Donetsk. - © Sputnik / Sipa / Viktor Antonyuk

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. NRC en Trouw schrijven over de keuzes die de kranten maken met betrekking tot het publiceren van foto's van oorlogsslachtoffers. Fox News-correspondent Benjamin Hall is weer aan de beterende hand. Israël blijkt al jaren de verkoop van spionagesoftware aan Oekraïne te blokkeren uit angst voor Rusland en bestandendienst WeTransfer staakt werkzaamheden in Rusland. Laatste wijziging: 26 maart 2022, 12:38

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Discussie over fotokeuze
Zowel NRC als Trouw schrijven vandaag over de keuzes die de kranten maken met betrekking tot het publiceren van foto’s van oorlogsslachtoffers. Trouw vraagt zich af of het wel vol te houden is dat er geen foto’s in de krant komen te staan van mensen die door geweld zij overleden, zoals in het handboek van de redactie staat. Want is dat wel vol te houden in deze oorlog?

NRC stelt dat een gevoelsmatige grens voor de beeldredactie ligt bij het publiceren van herkenbare (dode) lichamen, en dat is ook afgesproken met de hoofdredactie. Maar het is geen harde grens.

Benjamin Hall aan de beterende hand
Fox News-correspondent Benjamin Hall is weer aan de beterende hand. Hij raakte half maart zwaargewond bij een beschieting buiten Kiev. 

Bij de beschieting kwamen ook Fox News-oorlogsverslaggever en cameraman Pierre Zakrzewski en fixer en lokale Oekraïense journalist Oleksandra Kuvshynova om het leven.

Israël blokkeert verkoopt spionagesoftware aan Oekraïne
Hoewel Oekraïne al jaren probeert om de spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO te kopen, is dat nog altijd zonder succes. Het Israëlische ministerie van defensie, dat de wereldwijde export van de zogenoemde Pegasus-software reguleert, heeft de verkoop ervan meerdere malen geblokkeerd. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van The Washington Post en The Guardian en een eerder onderzoek van The New York Times. 

De autoriteiten in Israël vrezen dat het verkopen van de software aan Oekraïne de verhoudingen met Rusland zou schaden, schrijft Trouw. “En een goede relatie met het Kremlin is van belang voor Israël; Rusland verleent regelmatig toestemming aan Israël om het Syrische luchtruim te betreden, om luchtaanvallen uit te voeren op milities daar die aan Iran zijn gelieerd.”

Oekraïne zou de spionagesoftware hebben willen aanschaffen, om het land te helpen met de online strijd tegen Rusland. Hackers die telefoons infecteren met Pegasus, krijgen toegang tot alle informatie op dat toestel. Daarnaast kunnen de hackers meeluisteren met gesprekken. Het apparaat kan ook ingezet worden als afluisterapparaat. De spionagesoftware ligt al een tijd onder vuur: zo wordt de software ook gebruikt om journalisten af te luisteren.

WeTransfer stopt in Belarus en Rusland
WeTransfer, een dienst waarmee gebruikers grote bestanden naar elkaar kunnen sturen, staakt zijn werkzaamheden in zowel Rusland als Belarus. Dat meldt de Bulgaarse onderzoeksjournalist Christo Grozev op Twitter. Grozev is hoofd van team dat bij Bellingcat onderzoek doet naar Rusland.

Volgens het van origine Nederlandse WeTransfer bestaat het risico dat producten en diensten van het bedrijf worden misbruikt in de oorlog. Daar kan het bedrijf niet mee leven.

2300 Oekraïense websites van archieven en culturele instellingen gearchiveerd
Vrijwilligers hebben de afgelopen weken back-ups gemaakt van de websites van Oekraïense archieven, culturele instellingen en musea. In totaal zijn er ruim 2300 websites gearchiveerd, uit angst dat deze door de oorlog in het land verdwijnen. Bij een aantal van die websites is dat inmiddels al gebeurd. 

Dat meldt RTL Nieuws. In totaal werken er honderden vrijwilligers mee aan het archiveringsproject Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO). De websites worden stuk voor stuk opgeslagen op de servers van The Internet Archive.

De backups moeten ervoor zorgen dat de websites later weer kunnen worden gereconstrueerd, mochten de servers waar ze nu op staan verloren gaan tijdens de oorlog.

Bekijk meer van

WeTransfer SUCHO Rusland Oekraïne

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.