— dinsdag 29 maart 2022, 11:27 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Nokia speelde een sleutelrol bij het mogelijk maken van Russische cyberspionage

Oekraïense soldaten bekijken een beschadigde Russische tank bij Trostsyanets, zo'n 400 km ten oosten van de hoofdstad Kiev - © Efrem Lukatsky / AP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Laatste wijziging: 29 maart 2022, 16:49

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

‘Oekraïne mishandelt Russische krijgsgevangenen’
Een video die zondag online is gedeeld en door The New York Times is geanalyseerd, toont waarschijnlijk Oekraïense soldaten die Russische krijgsgevangenen mishandelen en neerschieten. Op de vijf minuten durende video is te zien hoe vijf gevangenen vastgebonden op de grond liggen, sommigen worden onder schot gehouden en sommigen hebben zakken over hun hoofd.

The Times publiceert de video niet vanwege de grafische beelden die het bevat. De gevangenen lijken ernstig gewond te zijn, maar het is niet duidelijk hoe ze gewond zijn geraakt. Later worden in de video drie gevangen in hun benen geschoten. Een van hen wordt vervolgens met het uiteinde van een geweer in zijn gezicht geslagen. De video werpt de vraag op of Oekraïne de Geneefse Conventies, die de regels voor de humane behandeling van krijgsgevangenen vastlegden, heeft geschonden.

Een aantal van de mensen, die de gevangenen in de video schoppen en slaan, dragen blauwe armbanden die kenmerkend zijn voor het Oekraïense leger. Beide partijen spreken voornamelijk Russisch, terwijl de ontvoerders Russisch spreken met een Oekraïens accent. Op een bepaald moment in de video is een ontvoerder te horen die Oekraïens spreekt.

The Times heeft de bron niet geïdentificeerd die de video oorspronkelijk heeft geplaatst. Maar op basis van het perspectief en de dialoog van de video, lijkt deze te zijn gefilmd door een van de ontvoerders. Het werd gefilmd aan de oostelijke rand van Charkov, vlakbij de frontlinie van het conflict, in een gebied dat in handen is van Oekraïense troepen.

Cyberattack op grootste telecombedrijf in Oekraïne
Ukrtelecom, het Oekraïense telefoon- en internetbedrijf, is getroffen door een grote cyberaanval, meldt de speciale staatscommunicatiedienst van Oekraïne maandag. Het agentschap zei dat Russische troepen verantwoordelijk waren, aldus The NEw York Times.

Ukrtelecom is de grootste internetprovider in het land in termen van geografische dekking, en de tweede na Kyivstar in termen van het aantal klanten.

NetBlocks, een onafhankelijke wereldwijde internetmonitor, meldde dat het de ernstigste aanval op de provider was sinds Rusland vorige maand Oekraïne binnenviel, waardoor de connectiviteit van Ukrtelecom werd teruggebracht tot slechts 13 procent van het vooroorlogse niveau. Het duurde enkele uren voordat het bedrijf de aanval kon stoppen en de normale dienstverlening aan alle klanten kon herstellen

Nokia speelde een sleutelrol bij het mogelijk maken van Russische cyberspionage
De Finse fabrikant van telecommunicatieapparatuur, Nokia, speelde een sleutelrol bij het mogelijk maken van Russische cyberspionage, meldt The New York Times.

Eerder deze maand zei Nokia dat het zijn verkoop in Rusland zou stopzetten en het bedrijf hekelde de invasie van Oekraïne. Maar het Finse bedrijf vermeldde niet wat het achterliet: apparatuur en software die het krachtigste instrument van de overheid voor digitale bewaking verbindt met het grootste telecommunicatienetwerk van het land.

Het wordt System for Operative Investigative Activities (SORM) genoemd en het wordt volgens de krant hoogstwaarschijnlijk nu ook gebruikt door de Russische president Putin om critici van de oorlog het zwijgen op te leggen. Volgens bedrijfsdocumenten die door The New York Times in zijn bezit heeft, heeft Nokia meer dan vijf jaar apparatuur en diensten geleverd om SORM te koppelen aan de grootste telecomserviceprovider van Rusland, MTS.

De belangrijkste inlichtingendienst van Rusland, de FSB, gebruikt SORM om telefoongesprekken af ​​te luisteren, e-mails en sms-berichten te onderscheppen en andere internetcommunicatie te volgen.

Jarenlang hebben multinationale ondernemingen geprofiteerd van de stijgende Russische vraag naar nieuwe technologieën. Nu dwingt de wereldwijde verontwaardiging over de grootste oorlog op Europese bodem sinds de Tweede Wereldoorlog hen om hun rol opnieuw te onderzoeken, aldus de krant.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.