banner festival 23

— maandag 4 april 2022, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse journalist Oekraïne uitgezet, kreeg pistool tegen zijn hoofd gedrukt

© Eric Brinkhorst / ANP

De Nederlandse journalist Robert Dulmers is zondagmiddag Oekraïne uitgezet. Hij zou met zijn berichtgeving over een Russische raketinslag in havenstad Odessa staatsgeheimen hebben onthuld. Dulmers werd hard aangepakt, vertelt hij tegen de NOS. Dulmer zegt dat hij een pistool tegen zijn hoofd kreeg gedrukt. Laatste wijziging: 5 april 2022, 09:25

Dulmers zit sinds eind februari voor het Nederlands Dagblad in Oekraïne om verslag te doen van de oorlog. 

Hij hoorde zondagochtend in zijn appartement in Odessa, een Oekraïense havenstad aan de Zwarte Zee, harde knallen, zo staat in de krant. Hij reed vervolgens naar een olieopslag waar raketten doel hadden getroffen en maakte foto’s van grote zwarte rookwolken, aldus het ND. Dulmers was naar eigen zeggen als een van de eerste journalisten ter plaatse en had goed zicht op de rookpluimen. De foto’s en filmpjes ervan maakte hij openbaar via Twitter.

Later op de dag werd Dulmers opgepakt door mannen die zich niet hebben gelegitimeerd, vertelt hij tegen de NOS. Hij kreeg een pistool tegen zijn hoofd kreeg gedrukt. “Dit zijn wildwesttaferelen, dit kan echt niet”, zegt hij aan de telefoon.

“Drie mannen grepen mij vast terwijl ik een vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de telefoon had. Toen ik mij los probeerde te worstelen, drukte een van hen een pistool tegen mijn hoofd”, vertelt hij aan de krant. “Een ander draaide mijn hand op mijn rug. Die draaide ik terug en op dat moment laadde hij zijn pistool door. Ik moest mee. Op het politiebureau zeiden ze dat ze van “de geheime dienst” waren en dat ik persona non grata was verklaard.”

Voor zijn werk had Dulmers officiële militaire toestemming, stelt de krant. In Oekraïne gelden vanwege de invasie strenge regels voor journalisten. Om op reportage te mogen met het leger in de aangrenzende oblast Mykolajiv had de Nederlander een formulier ingevuld met alle informatie die geheim moest blijven. “Maar voor Odessa was hier niets over afgekondigd”, zegt Dulmers.

Zijn militaire accreditatie werd vervolgens afgepakt, waarna hij de grens werd overgezet tussen Oekraïne en Moldavië. Daar kreeg hij zijn paspoort terug met daarin de aantekening dat hem tot 2032 de toegang tot Oekraïne is geweigerd.

Hoofdredacteur Sjirk Kuijper van het Nederlands Dagblad zegt protest te gaan aantekenen bij de Oekraïense autoriteiten. “Uit niets blijkt dat hij instructies of door het leger opgelegde beperkingen heeft overtreden, toen hij zondagochtend via Twitter de eerste beelden deelde van vier raketinslagen in een oliedepot bij Odessa”, aldus Kuijper in de krant.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt de wijze waarop naar Dulmers is gereageerd - met getrokken wapen op het hoofd gedwongen de grens overzetten- buiten elke proportie te vinden. “We benadrukken dat het belangrijk is dat onafhankelijke verslaggevers hun werk moeten kunnen blijven doen in oorlogsgebied. We bespreken met Buitenlandse Zaken hoe deze boodschap overgebracht kan worden aan de Oekraïense autoriteiten”, aldus Thomas Bruning van de NVJ.

Buitenlandse Zaken zegt contact op te zullen nemen met de autoriteiten in Oekraïne over de zaak.

Op social media krijgt Dulmers echter ook kritiek op het feit dat hij zo snel na de aanval beelden heeft gepubliceerd.

Oekraïne vroeg eerder al aan journalisten om niet alle beelden te laten zien. Vooral Oekraïense troepenbewegingen moeten zo min mogelijk worden verspreid om de invasie van de Russen zo moeilijk mogelijk te maken.

Bekijk meer van

Robert Dulmers Oekraïne

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.