— woensdag 6 april 2022, 09:44 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Nieuwe dronebeelden oorlogsmisdaden in Boetsja; Twitter wijst op Geneefse Conventies

Een Russische kunstenaar heeft zichzelf bij meerdere iconische Russische monumenten (hier de Christus Verlosserkathedraal in Moskou) gefotografeerd als een dode uit Boetsja. Russen krijgen officieel te horen dat de slachting in Boetsja door Oekraïne is geënsceneerd. | Eyepress

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Twitter gaat gebruikers wijzen op respect voor krijgsgevangenen en beperkt overheidsaccounts en staatsmedia. Nieuwe dronebeelden geven inzicht in de eerste dagen van de Russische bezetting van Boetsja, waar al vroeg in de oorlog burgers zijn geëxecuteerd. Laatste wijziging: 7 april 2022, 08:01

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Russische schrijvers en kunstenaars lanceren digitaal tijdschrift
Een groep van ruim honderd vooraanstaande Russisch sprekende kunstenaars, schrijvers, dichters en musici is een nieuw digitaal tijdschrift begonnen, waarin ze zich uitspreken tegen de oorlog in Oekraïne. Het tijdschrift - Russische Oppositionele Kunst Review - verschijnt later deze maand voor het eerst. Bureau Buitenland sprak met bedenker en coördinator Linor Goralik.

Beelden van boven
Opnieuw blijken satelliet- en dronebeelden onontbeerlijk voor het aantonen van potentiële oorlogsmisdaden. Nieuwe beelden van Boetsja tijdens de Russische bezetting tonen aan hoe een fietsende man wordt beschoten door een Russische tank.

Een gedode man werd op de locatie gevonden naast zijn fiets, toen de Russen uit Boetsja werden verdreven. De starten lagen bezaaid met lichamen. Rusland ontkende daar verantwoordelijk voor te zijn, maar satellietbeelden toonden gisteren aan dat de moorden al waren gepleegd toen Russische troepen daar nog de dienst uitmaakten.

Journalisten kregen van Oekraïne ruim toegang tot het dorpje, wat tot oncomfortabele beelden als deze leiden:

NOS-verslaggever Sander van Hoorn benoemde gisteren in het journaal dit ongemak; onder meer de vraag of lichamen speciaal voor het fotomoment zijn blijven liggen. Van Hoorn maakte een indrukwekkende reportage in Boetsja, waar hij vrij kon rondlopen en ongestoord met iedereen kon spreken.

Gevangen oppositieleider Aleksej Navalny sprak vanuit de gevangenis - via zijn advocaat - zijn afschuw uit over “de monsterlijkheden” in Boetsja. Hij pleitte voor strafmaatregelen tegen staatsmedia in Rusland, die nepnieuws helpen verspreiden over de oorlog.

Twitter beperkt Russische overheid
Twitter heeft nieuwe beperkingen aangekondigd rondom de oorlog in Oekraïne. Het bedrijf gaat internationaal oorlogsrecht zoals vastgelegd in de Geneefse Conventies afdwingen. Artikel 13 beschrijft onder meer de behandeling van krijgsgevangenen. Die mogen niet worden opgevoerd voor propaganda of bedreigd met mentaal of fysiek geweld.

Tweets waarin krijgsgevangenen worden getoond moeten daarom worden verwijderd, als deze door officiële overheidsaccounts of staatsmedia worden gedeeld. Of dat Russische of Oekraïense accounts zijn, is secundair. Twitter gaat sommige tweets van overheids- en staatsmedia vanaf nu ook voorzien van een waarschuwing, voor tweets zelf getoond worden.

Berichten waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen krijgsgevangenen of waarin hun lijden wordt gevierd of beschimpt, zullen eveneens worden verwijderd. Wie daar geen gehoor aan geeft, loopt het risico te worden geweerd, waarschuwt Twitter.

Yandex
Elena Bunina, topvrouw van de populaire Russische zoekmachine is opgestapt en naar Israël gereisd. Volgens Yandex liep haar contract sowieso op 15 april ten einde, maar is ze twee weken eerder “om persoonlijke redenen” opgestapt.

De zoekmachine (met hoofdkantoor in Nederland) ligt al een tijd onder vuur, omdat het zoekresultaten zou schonen, zoals dat in China gebeurt met resultaten van het Tiananmenplein. Wie zoekt op Boetsja zou alleen sanitaire historische foto’s te zien krijgen.

Binnen Nederland zijn de resultaten wel inclusief de moordpartij in Boetsja. Journalist Olaf Koens citeert een interne memo waarin Bunina schrijft dat ze “niet kan leven in een land dat oorlog voert met een buurland”. “Ze is gevlucht naar… Israël”, aldus Koens.

Internet tijdelijk verstoord
Ukrtelecom, de grootste internetaanbieder in Oekraïne, was onderwerp van een cyberaanval. Deze zou zijn afgeslagen en het internetverkeer wordt hersteld.

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.