PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 5 april 2022, 10:57 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: zorgen om toename populariteit Russische staatsmedia in Latijns-Amerika

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bezoekt Boetsja - © Ronaldo Schemidt / AFP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Volgens het Oekraïense ministerie van Cultuur en Informatie zijn er sinds de Russische invasie eind februari begon achttien journalisten in Oekraïne om het leven gekomen. De NVJ heeft begrip voor de keuze van de uitgezette journalist Robert Dulmers om beelden van Russische raketinslagen in Odessa op sociale media te plaatsen. En er zijn zorgen om de populariteit van Russische staatsmedia in Latijns-Amerika. Laatste wijziging: 6 april 2022, 09:50

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Zorgen om toename populariteit Russische staatsmedia in Latijns-Amerika
In Latijns-Amerika groeit de populariteit van de Russische staatsmedia juist hard, meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press. RT en Español, de Spaanstalige versie van de Russische nieuwssite, is nu de derde meest gedeelde site op Twitter als het gaat om Spaanstalige informatie over de Russische invasie.

En daarmee neemt ook desinformatie over de oorlog in Oekraïne toe. Het doel is om in die landen steun te krijgen voor de oorlog van het Kremlin en de oppositie op te stoken tegen de Amerikaanse reactie op de oorlog. “Het succes van RT zou een zorg moeten zijn voor iedereen die zich zorgen maakt over het succes van de democratie”, zegt Samuel Woolley, professor aan de Universiteit van Texas die onderzoek doet naar desinformatie. “RT is gericht op autoritaire controle en, afhankelijk van de context, op nationalisme en vreemdelingenhaat.” Meer bij RTL Nieuws

Achttien journalisten gedood in Oekraïne
Volgens het Oekraïense ministerie van Cultuur en Informatie zijn er sinds de Russische invasie eind februari begon achttien journalisten in Oekraïne om het leven gekomen. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Cultuur en Informatie maandag in een bericht op Facebook, schrijft NRC. Nog eens dertien journalisten zouden gewond zijn geraakt, acht zouden zijn ontvoerd of gevangen zijn genomen en drie verslaggevers zouden nog steeds worden vermist. Het precieze aantal is lastig te verifiëren.

In totaal zouden zeker 74 verslaggevers tijdens de oorlog zijn aangevallen, van wie 19 een andere nationaliteit hadden dan de Oekraïense. Het gaat om journalisten uit het Verenigd Koninkrijk (5), Tsjechië (2), de Verenigde Staten (2), Denemarken (2), de Verenigde Arabische Emiraten (2), Rusland (2), Ierland (1), Zwitserland (1), Frankrijk (1) en Litouwen (1). Ruim een derde van de aanvallen op journalisten gebeurde in en rondom hoofdstad Kiev.

NVJ heeft begrip voor keuze Robert Dulmers
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), heeft begrip voor de keuze van oorlogsverslaggever Robert Dulmers om foto’s en een video van Russische raketinslagen in Odessa op Twitter te zetten, zegt hij tegen het Nederlands Dagblad. Dulmers werd zondag Oekraïne uitgezet omdat hij met zijn berichtgeving over een Russische raketinslag in havenstad Odessa staatsgeheimen hebben onthuld.

“De standaardregel is dat journalisten verslag mogen doen van alles wat zich in de openbare ruimte afspeelt”, zegt Thomas Bruning. Daarbij is het wel van belang dat oorlogscorrespondenten zoals Robert Dulmers rekening houden met beperkende maatregelen, zoals het niet in beeld mogen brengen van militaire acties of bewegingen. Ze moeten daarom goed op de hoogte zijn van eventuele wetgeving die dat voorschrijft. “Als die maatregelen zo beperkend zijn dat je je werk niet meer kunt doen, is de regel over het algemeen dat je dat ook aan je publiek vertelt. Maar wij moedigen niet actief aan om die maatregelen niet te volgen. We zijn vóór persvrijheid, maar je zult als oorlogsjournalist een modus moeten vinden om met die regels om te gaan.”

“Ik denk dat Roberts afweging is geweest: alle mensen die in Odesa wonen, kunnen dit zien, dus het is een illusie om te denken dat deze informatie niet naar buiten gaat komen. Het ging namelijk niet om een kleine actie, er waren enorme rookpluimen. Robert was niet bekend met beperkingen op het delen van die informatie, en ik snap zijn logica dat deze beelden geen strategisch aspect hadden. Dat zou ik ook denken als het om deze omvang gaat. Het is niet een militair object, maar een grote brand boven een stad. Dus ik begrijp zijn redenering, maar de Oekraïense autoriteiten denken daar blijkbaar anders over.”

CNN-team in Mykolaiv
Een team van CNN overleefden maandag net ten zuiden van Mykolaiv een aanval met artilleriegranaten. CNN-correspondent Ben Wedeman, producer Kareem Khadder, fotojournalist John Torigoe, vertaler Valeriia Dubrovska en hun team waren slechts enkele meters verwijderd van inkomende artilleriegranaten op een kruispunt. De granaten vernietigden een van hun voertuigen. Ze wisten uiteindelijk het toneel te ontvluchten. “De soldaten die we achterlieten, zijn er nog steeds’, zei Wedeman. “We kunnen weggaan, zij niet.”  Hun verslag is hier te vinden.

New York Times analyseert satellietbeelden Boetsja
Verschillende lichamen die gevonden werden in het Oekraïense stadje Boetsja, lagen al weken op straat. Rusland ontkent in alle toonaarden verantwoordelijk te zijn, maar De onthulling van de Amerikaanse krant ontkracht de Russische claims dat Oekraïne de lichamen pas na het vertrek van de Russische troepen op straat zou hebben gelegd.

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.