banner festival 23

— vrijdag 11 maart 2022, 09:57 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Duitse publieke omroepen hervatten berichtgeving uit Rusland

© Pavlo Gonchar / SOPA Images

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne, Rusland en de impact op journalisten, media en de journalistiek. Rusland wil Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, aanpakken als extremistische organisatie. Dat besluit volgt nadat Reuters meldde dat gebruikers van Facebook en Instagram die aanzetten tot haat tegen Russische militairen in Oekraïne momenteel níét geblokkeerd worden. Eerder kregen Russische accounts al een label van Twitter om te benadrukken dat het om staatsmedia gaat. Staatsmedia van Belarus krijgen dat label nu ook. Laatste wijziging: 14 maart 2022, 09:17

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Ook NDP Nieuwsmedia kritisch op verbod RT en Sputnik
In navolging van de NVJ en diverse internetproviders heeft ook NDP Nieuwsmedia kritiek geuit op de beslissing van de Europese Commissie om de Russische staatszenders RT en Sputnik News te verbieden. De brancheorganisatie stelt bezorgd te zijn over het klimaat dat het verbod schept.

“Niet alleen gaan er nu al stemmen op in de EU om vergaande maatregelen te nemen tegen verspreiders van desinformatie, de Europese Commissie heeft op dit moment ook de Media Freedom Act in voorbereiding”, aldus NDP Nieuwsmedia. “Die wet moet bijdragen aan de bescherming van de onafhankelijkheid en pluriformiteit van de Europese nieuwsmedia. Het is zorgelijk dat de Europese Commissie met het verbod op RT en Sputnik een hellend vlak heeft betreden dat tot inperking van de vrijheid van meningsuiting leidt.”

NDP Nieuwsmedia roept de Europese Commissie op tot de grootst mogelijke terughoudendheid bij het opstellen van de Media Freedom Act. “Juist in spannende tijden worden onze Europese waarden het zwaarst getoetst.”

Duitse publieke omroepen hervatten berichtgeving uit Rusland
De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hervatten hun berichtgeving uit Rusland, meldt ANP via Trouw. Ze waren daar eerder mee gestopt vanwege een omstreden wet die bepaalt dat de verspreiding van “nepnieuws” over het leger kan leiden tot vijftien jaar celstraf en boetes. Rusland omschrijft de invasie in Oekraïne als een “speciale militaire missie” en wil dat media dat ook doen. Zij mogen niet spreken over een aanval, invasie of oorlogsverklaring.

De correspondenten van ARD en ZDF in Moskou gaan weer aan het werk nu de gevolgen van de wet zijn bekeken. “Zij zullen verslag doen van de besluiten van de Russische leiding, maar ook van de reacties uit de samenleving, bijvoorbeeld protesten tegen de oorlog, reacties van de Russische elite en de concrete impact van sancties op het dagelijks leven van de burgers”, aldus de omroepen. Over de militaire situatie wordt vanuit locaties buiten Rusland bericht.

Rusland gaat Meta aanpakken als extremistische organisatie
Het Russische OM wil dat Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, erkend wordt als een extremistische organisatie. Daarmee kunnen alle activiteiten van Meta binnen Rusland worden verboden. Dat schrijft het Russische staatspersbureau Interfax. Volgens de procureur-generaal maakt Meta zich schuldig aan “het propageren van terrorisme” en “aanzetten tot haat en vijandschap met de dreiging van geweld”.

Facebook: aanzetten tot haat tegen Russische militairen mag
Dat volgt na de opvallende van een van de beleidsregels van Facebook. Het aanzetten tot geweld en haat, is namelijk niet meer verboden. Reuters meldt dat gebruikers van Facebook en Instagram die aanzetten tot haat tegen Russische militairen in Oekraïne momenteel níét geblokkeerd worden. Dat blijkt uit e-mails aan curatoren die het persbureau heeft ingezien. Ook het oproepen tot de dood van Vladimir Poetin en de Belarussische president Alexander Lukashenko is toegestaan .

Uitlatingen als “dood aan de Russische bezetters” worden voorlopig toegestaan in twaalf Oost-Europese landen, waaronder Rusland en Oekraïne. “Politieke uitingen die normaal in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen, worden nu toegestaan”, aldus moederbedrijf Meta.

Label ook bij staatsmedia Belarus
Twitter gaat tweets van Belarussische staatsmedia en zijn medewerkers minder vaak tonen. Daarnaast worden de accounts voorzien van een label. Het platform probeert zo de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, meldt NU.nl. Het zou gaan om ongeveer vijftien Belarussische accounts, zoals het staatspersbureau BelTA en de omroep Belteleradio.

Eerder kregen Russische accounts al voorzien van een label om te benadrukken dat het om staatsmedia gaat.

Twitter verwijdert tweets Russische ambassade
Twitter heeft berichten van de Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk over het bombarderen van een kraamkliniek in de Oekraïense havenstad Marioepol verwijderd, meldt The Guardian. Het bedrijf noemde de tweets een overtreding van de huisregels die zijn opgesteld om het ‘ontkennen van gewelddaden’ tegen te gaan.

Door de luchtaanval op het kinderziekenhuis kwamen volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski drie personen om het leven. Moskou noemde de beelden van de verwoesting nep. De Russische ambassade in Londen postte foto’s op Twitter met het rode label ‘fake’. Het platform greep daarop in met verwijdering om het beleid tegen ‘haatdragend gedrag en misbruik’ kracht bij te zetten.

Dagelijkse serie over opvang vluchtelingen Oekraïne
KRO-NCRV komt met een dagelijks programma over alle initiatieven die in Nederland worden ondernomen om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Nederland geeft thuis is vanaf woensdag 16 maart te zien op NPO2, meldt NU.nl.

“Nederlandse gezinnen en kerken stellen hun harten en huizen open om mensen zonder thuis, van waar ook ter wereld, op te vangen. Met Nederland geeft thuis laten we hartverwarmende initiatieven zien. Het programma wil zo Nederland inspireren om ook thuis te geven voor mensen zonder thuis”, aldus de omroep.

Bekijk meer van

Oekraïne

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.