training eu starters

— maandag 14 maart 2022, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse journalist doodgeschoten door Russische troepen

Bent Renaud in 2015 - © Mike Coppola / AFP

In de Oekraïense stad Irpin is een Amerikaanse journalist om het leven gekomen en zijn collega gewond geraakt. Het gaat om de freelance documentairemaker Brent Renaud, bevestigt The New York Times, waarvoor Renaud in het verleden heeft gewerkt. Samen met Juan Arredondo werkte hij aan een documentaire over de wereldwijde vluchtelingencrisis voor Time en filmden vluchtelingen die de stad verlieten. Laatste wijziging: 14 maart 2022, 09:21

De auto waarin Renaud zat, werd beschoten door Russische troepen bij een checkpoint, vertelt zijn collega Arredondo die bij hem in de auto zat. Hij wist op het moment van onderstaande video nog niet dat Renaud was overleden.

Renaud, wiens New York Times-perspas en Amerikaans paspoort op sociale media werden gepost, was een prijswinnenede filmmaker die enkele van ‘s werelds ergste menselijke tragedies heeft verslagen. The New York Times zei in een verklaring dat hij er niet in opdracht voor The New York Times was en dat de perskaart met zijn naam en foto oud was.De laatste keer dat Renaul werkte voor de krant was in 2015.

De situatie is op dit moment verraderlijk voor zowel burgers als journalisten, stelt NOS-veiligheidscoördinator Peter ter Velde in het NPO Radio 1-programma NOS Langs de Lijn. “Het is een onoverzichtelijke oorlog, zeker in de buitenwijken van Kiev, waar het front steeds verschuift.”

“Journalistieke organisaties schatten constant in waar ze hun mensen nog heen kunnen sturen. Rond Kiev is het nu levensgevaarlijk. De ene dag kun je een weg nog berijden en de volgende dag niet meer. Ook in Marioepol en Charkov, waar we nu veel over horen, is het ontiegelijk gevaarlijk.” Meer bij The Daily Beast / New York Times / Time / de NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.