Limburgse commissaris van de koning neemt afstand van meldpunt tegen NRC-journalist Dohmen

Emile Roemer, commissaris van de koning in Limburg, neemt afstand van een meldpunt op om voorbeelden te verzamelen van negatieve ervaringen met NRC-journalist Joep Dohmen. Dat 'meldpunt' werd in het leven geroepen door de Limburgse oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA).
Volgens Roemer is het meldpunt ‘een particulier initiatief’ van Driessen, zo schrijft NRC. Het meldpunt tast ‘de vrijheid aan die een journalist nodig heeft om zijn of haar werk te kunnen doen’, schrijft Roemer een brief aan NRC. De provincie Limburg heeft niks te maken met het meldpunt, stelt Roemer.
De Limburgse oud-gedeputeerde Driessen begon zijn meldpunt op om naar eigen zeggen ‘voorbeelden te verzamelen” van negatieve ervaringen met NRC-journalist Dohmen. Driessen opende het meldpunt, waarvan nog onduidelijk is of daar meldingen zijn binnengekomen, naar aanleiding van het onlangs verschenen boek ‘De Vriendenreünie’ van NRC-journalist Dohmen.
Roemer schrijft in een brief aan NRC dat hij de emoties van Driessen, die zich ‘onheus bejegend’ voelt, ‘best kan begrijpen’, maar dat het opgerichte meldpunt ‘niet de juiste wijze is om daar uiting aan te geven’. De commissaris van de koning roept op om het publieke debat ‘netjes en op inhoud met elkaar te blijven voeren, met respect voor elkaars posities, standpunten en opvattingen’. Als er een geschil is, zegt Roemer, dan kan men ‘naar de Raad voor de Journalistiek of de rechter stappen’.
Ook het CDA, de partij van Driessen, zei eerder al ‘ongelukkig’ te zijn met het meldpunt: ‘Het CDA staat pal voor de persvrijheid. Daar past een meldpunt tegen een journalist niet bij’. De NVJ liet weten ‘zeer ontstemd’ te zijn: ‘Het is verwerpelijk dat een voormalig minister dit soort termen in de mond neemt. Zeker deze man moet beter weten’.
Oud-gedeputeerde Driessen laat aan NRC weten ‘niet via de media’ te willen reageren. Een gesprek met Roemer zou Driessen ‘niet uit de weg’ te gaan.
Praat mee