word studentlid

— donderdag 26 mei 2022, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Limburgse commissaris van de koning neemt afstand van meldpunt tegen NRC-journalist Dohmen

Limburgse commissaris van de koning neemt afstand van meldpunt tegen NRC-journalist Dohmen
© ANP

Emile Roemer, commissaris van de koning in Limburg, neemt afstand van een meldpunt op om voorbeelden te verzamelen van negatieve ervaringen met NRC-journalist Joep Dohmen. Dat 'meldpunt' werd in het leven geroepen door de Limburgse oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA). Laatste wijziging: 26 mei 2022, 18:10

Volgens Roemer is het meldpunt ‘een particulier initiatief’ van Driessen, zo schrijft NRC. Het meldpunt tast ‘de vrijheid aan die een journalist nodig heeft om zijn of haar werk te kunnen doen’, schrijft Roemer een brief aan NRC. De provincie Limburg heeft niks te maken met het meldpunt, stelt Roemer.

De Limburgse oud-gedeputeerde Driessen begon zijn meldpunt op om naar eigen zeggen ‘voorbeelden te verzamelen” van negatieve ervaringen met NRC-journalist Dohmen. Driessen opende het meldpunt, waarvan nog onduidelijk is of daar meldingen zijn binnengekomen, naar aanleiding van het onlangs verschenen boek ‘De Vriendenreünie’ van NRC-journalist Dohmen.

Roemer schrijft in een brief aan NRC dat hij de emoties van Driessen, die zich ‘onheus bejegend’ voelt, ‘best kan begrijpen’, maar dat het opgerichte meldpunt ‘niet de juiste wijze is om daar uiting aan te geven’. De commissaris van de koning roept op om het publieke debat ‘netjes en op inhoud met elkaar te blijven voeren, met respect voor elkaars posities, standpunten en opvattingen’. Als er een geschil is, zegt Roemer, dan kan men ‘naar de Raad voor de Journalistiek of de rechter stappen’.

Ook het CDA, de partij van Driessen, zei eerder al ‘ongelukkig’ te zijn met het meldpunt: ‘Het CDA staat pal voor de persvrijheid. Daar past een meldpunt tegen een journalist niet bij’. De NVJ liet weten ‘zeer ontstemd’ te zijn: ‘Het is verwerpelijk dat een voormalig minister dit soort termen in de mond neemt. Zeker deze man moet beter weten’.

Oud-gedeputeerde Driessen laat aan NRC weten ‘niet via de media’ te willen reageren. Een gesprek met Roemer zou Driessen ‘niet uit de weg’ te gaan.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.