word studentlid

— donderdag 12 mei 2022, 18:59 | 0 reacties, praat mee

Voormalig CDA-minister bekritiseert NRC-journalist Dohmen, NVJ zeer ontstemd

Voormalig CDA-minister bekritiseert NRC-journalist Dohmen, NVJ zeer ontstemd

Een betoog van voormalig CDA-minister en staatssecretaris Raymond Knops donderdag voor de rechtbank in Amsterdam is bij journalistenvakbond NVJ totaal verkeerd gevallen. Knops sleepte daar journalisten van De Limburger en NRC voor de rechter om hun berichtgeving over een door hem gekochte woning in Horst (Limburg). Met name NRC-journalist Joep Dohmen kreeg veel kritiek. Laatste wijziging: 13 mei 2022, 11:19

Knops kwam in zijn betoog voor de rechtbank op voor de slachtoffers van de “bende van Dohmen”. “Velen zijn getraumatiseerd, bang en geruïneerd”, aldus Knops in zijn pleitnota, die door Joep Dohmen werd getweet.

“Telkens hetzelfde patroon. Brutaal, intimiderend, bewijslast omkeren en ‘hoor en wederhoor’ als afvinklijstje.” Het huidige CDA-Kamerlid heeft het in dit verband over laster, kwaadsprekerij en anonieme bronnen. Hij zei dat hij zich indertijd “als bewindspersoon op Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voelde om de rechtstaat te beschermen tegen ondermijning ervan. Want dat is het, ondermijnend. Het risico lopen dat je door ‘die van Dohmen’ achterna gezeten wordt”, staat in het document dat Dohmen heeft getweet.

NVJ-zegsman Paul Teixeira ziet geen enkele reden om te twijfelen aan de journalistieke integriteit van De Limburger en NRC, die samen onderzoek deden naar de woning van Knops. “De onderzoeksredacties van NRC en De Limburger bestaan uit zeer goede professioneel handelende journalisten”, aldus Texeira. “Het is verwerpelijk dat een voormalig minister dit soort termen in de mond neemt. Zeker deze man moet beter weten.”

‘Dit is bijna Trumpiaans’
Volgens Dohmen vertolkt Knops het gevoel van vooral CDA-(oud)-bestuurders die in opspraak zijn geraakt. “Dit is bijna Trumpiaans, het demoniseren van kritische journalisten”, vindt Dohmen. “We glijden hiermee af. Dat een prominent lid van een partij als het CDA dit soort teksten in de mond neemt is bijzonder. Dit is geen borrelpraat, maar een tekst uitgesproken tijdens een rechtszaak”, aldus Dohmen.

Advocaat Jens van den Brink van De Limburger en NRC noemde de persoonlijke aanval van Knops “schandelijk en ontoelaatbaar voor een voormalig bewindspersoon”, tekent De Limburger donderdag op.

“Knops’ opmerkingen zijn een ongekend vergaande aanval op ons als journalistieke organisatie”, aldus NRC-hoofdredacteur René Moerland tegen de NOS. “Het toedichten van criminele of psychiatrische motieven, het beschuldigen van het ondermijnen van de rechtstaat zonder enige inhoudelijke onderbouwing is een onacceptabele aanval op onze journalist, die gewoon zijn werk doet, en goed doet.”

De zaak draaide erom dat Knops volgens de kranten gematst zou zijn bij de aanschaf van een woning. Knops zei van niets te weten, en eiste voor de rechtbank een verbod op herhaling van de verwijten aan zijn adres. Uitspraak 29 juni.

Bekijk meer van

NRC Online Joep Dohmen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.