word studentlid

— dinsdag 24 mei 2022, 10:12 | 1 reactie, praat mee

CDA ongelukkig met meldpunt Dohmen: “pal voor de persvrijheid’

CDA ongelukkig met meldpunt Dohmen: “pal voor de persvrijheid’

Het CDA veroordeelt het 'Dohmen-meldpunt' dat oud-gedeputeerde Ger Driessen heeft opgericht. "Het CDA staat pal voor de persvrijheid. Daar past een meldpunt tegen een journalist niet bij", aldus partijvoorzitter Hans Huibers tegenover het ANP. Huibers heeft dat ook persoonlijk aan Driessen laten weten. De NVJ heeft het meldpunt scherp veroordeeld. Laatste wijziging: 24 mei 2022, 16:30

Algemeen secretaris Thomas Bruning meldde aan Villamedia dat hij de actie ‘meer dan schadelijk’ vindt. Dohmen zelf denkt dat veel mensen het meldpunt over de top zullen vinden.

“Het is alarmerend dat na de zeer agressieve uitspraken van oud-bewindspersoon Knops jegens Dohmen nu een andere prominente CDA’er een actieve campagne begint tegen deze gerenommeerde onderzoeksjournalist”, aldus Bruning.

“In tijden waarin de journalistiek onder vuur ligt, is een dergelijke persoonlijke aanval meer dan schadelijk, zeker omdat deze komt van (ex-) politici met een voorbeeldfunctie. Het zou een goed signaal zijn als het CDA actief afstand hiervan zou nemen en royement zou overwegen ten aanzien van de initiatiefnemer van dit meldpunt.”

De oud-gedeputeerde Ger Driessen (CDA) vraagt mensen om hun ervaringen met NRC-journalist Joep Dohmen te delen. Zij kunnen dit doen middels een speciaal daarvoor opgerichte website. Hij doet dit onder andere, omdat hij het oneens is met de inhoud uit het boek De Vriendenreünie van Dohmen en diens collega Paul van der Steen.

Joep Dohmen: Nog nooit eerder gebeurd
“Volgens mij is dit nog nooit eerder in Nederland gebeurd. Er was ooit een Polenmeldpunt. Maar geen meldpunt dat mensen vraagt om belastend materiaal over één journalist”, zegt Dohmen tegen Villamedia. 

“Op de website staat onder meer dat mijn stukken niet zouden kloppen. Dat is evidente onzin. Dan kun je wel naar de rechter stappen, zegt mijn advocaat, maar laat die man zich maar zelf uit de markt prijzen.”

Dohmen zegt wel dat het meldpunt een nieuwe stap is in een proces van ‘tegenwerking dat al twee jaar gaande is’.

“Volgens mij snappen heel veel mensen dat dit meldpunt over de top is en dat we nu een weg bewandelen van smaadcampagnes. Als wij journalisten fouten maken dan kun je naar de Raad voor de Journalistiek of naar de rechter. In Nederland hebben we gelukkig dit soort onafhankelijke instituties. En als die zeggen dat we fouten maken moeten we op de blaren zitten en rectificeren. Maar dit gaat verder dan dat.”

Bekijk meer van

Joep Dohmen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

D. Drenth, 24 mei 2022, 20:11

Kan Driessen niet beter een club voor malafide partijgenoten starten. Dan heeft-ie meteen flinke club bij elkaar.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.