— dinsdag 24 juli 2018, 10:10 | 0 reacties, praat mee

Google geeft geld aan RTL, Volkskrant en Beeld en Geluid

Google's innovatiefonds voor de journalistiek heeft 750.000 euro toegekend aan Nederlandse projecten van De Volkskrant, RTL Nieuws en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het Innovation Fund van Google's Digital News Initiative is bedoeld om initiatieven te steunen die de journalistiek willen verbeteren middels technologie. Laatste wijziging: 24 juli 2018, 12:12

Sinds Google het innovatiefonds in 2015 opende, is 3.931.197 euro toegekend aan Nederlandse projecten van onder meer Blendle, NRC, Follow the Money, ANP, VPRO en BNR Nieuwsradio.

Wat opvalt is dat uitgevers zoals NRC en De Persgroep die doorgaans erg kritisch zijn over de auteursrechtschendingen door Google wel meedoen aan het innovatiefonds.

In de vijfde ronde is aan 98 projecten uit 28 Europese landen een totaal van 21,2 miljoen euro toegekend. Het fonds ontving 820 inzendingen uit 29 landen, onder meer van startups, lokale en traditionele media, online media, broadcasters, tijdschriften en wetenschappers.

Het Innovation Fund van het Digital News Initiative werd opgezet in 2015 en bevatte bij oprichting 150 miljoen euro. Inmiddels is 115,2 miljoen euro daarvan toegekend. Later dit jaar kan opnieuw een aanvraag worden ingediend voor steun van het Innovation Fund. Meer informatie is te vinden op de website van het Digital News Initiative.

Toegekende projecten
- De Volkskrant: De Gids. Een half miljoen euro voor een platform dat wensen van lezers matcht met artikelen die eerder geschreven zijn door experts.
- RTL Nieuws: Jouw nieuws, ons nieuws. Tweehonderdduizend euro om geautomatiseerde lokale nieuwsverhalen te schrijven die voelen alsof ze handgeschreven zijn.
- Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: Vijftigduizend euro. Voor FAIRview. Een systeem waarbij geautomatiseerd op basis van persoonlijke voorkeuren delen van verschillende video’s worden samengevoegd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.