website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Google geeft geld aan RTL, Volkskrant en Beeld en Geluid

Dolf Rogmans — Geplaatst in Innovatie op dinsdag 24 juli 2018, 10:10

Nieuws Google's innovatiefonds voor de journalistiek heeft 750.000 euro toegekend aan Nederlandse projecten van De Volkskrant, RTL Nieuws en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het Innovation Fund van Google's Digital News Initiative is bedoeld om initiatieven te steunen die de journalistiek willen verbeteren middels technologie.

Sinds Google het innovatiefonds in 2015 opende, is 3.931.197 euro toegekend aan Nederlandse projecten van onder meer Blendle, NRC, Follow the Money, ANP, VPRO en BNR Nieuwsradio.

Wat opvalt is dat uitgevers zoals NRC en De Persgroep die doorgaans erg kritisch zijn over de auteursrechtschendingen door Google wel meedoen aan het innovatiefonds.

In de vijfde ronde is aan 98 projecten uit 28 Europese landen een totaal van 21,2 miljoen euro toegekend. Het fonds ontving 820 inzendingen uit 29 landen, onder meer van startups, lokale en traditionele media, online media, broadcasters, tijdschriften en wetenschappers.

Het Innovation Fund van het Digital News Initiative werd opgezet in 2015 en bevatte bij oprichting 150 miljoen euro. Inmiddels is 115,2 miljoen euro daarvan toegekend. Later dit jaar kan opnieuw een aanvraag worden ingediend voor steun van het Innovation Fund. Meer informatie is te vinden op de website van het Digital News Initiative.

Toegekende projecten
- De Volkskrant: De Gids. Een half miljoen euro voor een platform dat wensen van lezers matcht met artikelen die eerder geschreven zijn door experts.
- RTL Nieuws: Jouw nieuws, ons nieuws. Tweehonderdduizend euro om geautomatiseerde lokale nieuwsverhalen te schrijven die voelen alsof ze handgeschreven zijn.
- Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: Vijftigduizend euro. Voor FAIRview. Een systeem waarbij geautomatiseerd op basis van persoonlijke voorkeuren delen van verschillende video’s worden samengevoegd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.