word studentlid

— donderdag 24 december 2020, 09:47 | 0 reacties, praat mee

L1 begint feestjaar; hoofdredacteur roept redactie op vooral te blijven innoveren

L1 begint feestjaar; hoofdredacteur roept redactie op vooral te blijven innoveren

Regionale omroep L1 bestaat vandaag exact 75 jaar. Reden om een feestjaar te beginnen. Vandaag is er een themadag op de radio, gouverneur Theo Bovens opent de compleet gerenoveerde radiostudio’s en er wordt een herinneringstegel onthuld. Laatste wijziging: 24 december 2020, 10:17

Op Kerstavond 1945 ging Nederlands eerste regionale omroep met een radio-uitzending de lucht in. Met hulp van een Amerikaanse legerzender op het vliegveld in Beek (“Radio Baek”) was dagelijks de Regionale Omroep Zuid te horen. Het radioprogramma was bedoeld om het gezag in de roerige Zuid-Limburgse mijnstreek te herstellen. De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool. Vandaar dat de overheid behoefte voelde aan een nieuw communicatiekanaal, schrijft L1 op de website.

Vandaag maakt L1 naast radio ook televisie en is groot op het web. Volgens hoofdredacteur Leo Hauben is de toekomst aan online en video. In een blog op de website van L1 schrijft hij: ‘Twee randvoorwaarden zijn in mijn ogen cruciaal: wendbaarheid en distributie.  Een redactie moet anno 2021 meer dan ooit wendbaar zijn. Je moet snel kunnen en willen inspelen op wensen en veranderende gebruiken van kijkers, luisteraars en online lezers’.

‘Hoe conservatiever de redactie, hoe minder kans om te overleven. Niet iedereen houdt ervan, maar een hoog tempo van grote en kleine veranderingen is nu eenmaal noodzakelijk. Een opmerking als “zo doen we ’t al vijf jaar” kan echt niet meer’.’

‘De tweede bepalende factor is de komende jaren de distributie van het media-aanbod. (...) Journalisten moeten zelf steeds meer oog krijgen voor de distributie van hun mooie werk. Het verhaal is niet af met productie en programma. De derde p – van promotie – zal steeds meer het verschil gaan maken’.

Meer bij L1:
Oudste regionale omroep opent jubileumjaar
Blog Leo Hauben: toekomst regionale omroep ziet er best goed uit

Bekijk meer van

Leo Hauben L1

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.