banner festival 23

— vrijdag 28 januari 2022, 08:49 | 1 reactie, praat mee

Leo Hauben stopt eind dit jaar als hoofdredacteur L1

© ANP / Jean-Pierre Geusens

Hoofdredacteur Leo Hauben moet aan het eind van dit jaar vertrekken als hoofdredacteur bij de regionale omroep L1. Aanleiding is de vertrouwenscrisis die in 2020 bij de omroep is ontstaan uit onvrede over het handelen van de dat jaar aangestelde directeur Peter Elbers. Naar aanleiding van die vertrouwenscrisis stapte Elbers afgelopen oktober ook al op. Laatste wijziging: 28 januari 2022, 08:51

Dat meldt De Limburger. Hauben heeft aankomende juni dertig jaar de leiding over de omroep. In een blog op LinkedIn noemt Hauben het hoofdredacteurschap “een heerlijke hondenbaan”.

De komende periode wil Hauben proberen L1 in een rustiger vaarwater te brengen. Hauben blijft wel bij L1 in dienst. “Tot aan mijn pensioen blijf ik in dienst van L1, waarbij ik mij met groot plezier ga storten op mijn nooit verdwenen passie: journalistiek bedrijven.”

Bekijk meer van

Leo Hauben L1

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

bartebisch, 1 februari 2022, 08:51

Hoofdredacteur L1 valt vlak voor pensioen in eigen zwaard

Hauben, kaum zu glauben

Uiteindelijk struikelt Leo Hauben (L1) toch, vlak voor de finish. Over zijn eigen voeten nota bene. Don Leo of Leo1, zoals hij wordt genoemd vanwege zijn ongebreidelde macht, achtte zichzelf onaantastbaar. Dertig jaar hoofdredacteur, een record in medialand, en dan vlak voor zijn pensioen valt hij in zijn eigen zwaard. Hij moet zijn functie opgeven. ‘Hauben, kaum zu glauben’.

Niemand kon hem wegkrijgen, behalve hijzelf. De redactieraad bereidde jaren geleden een motie van wantrouwen voor. Hauben vocht als een leeuw en mocht blijven. Voormalig directeur Rob Stevens probeerde hem te ontslaan, maar kon zelf vertrekken. 

Treiteren
Met de nieuwe directeur Peter Elbers zou Hauben ook korte metten maken. ‘Elbers naar elders’, heette het spottend op de werkvloer. Nog voor diens aantreden in september 2020 werd Elbers tegengewerkt. De OR stapte naar de rechter om zijn aanstelling ongedaan te maken. Tevergeefs. Daarna begon het treiteren, met als dieptepunt het verspreiden van nepnieuws. Elbers zou het personeel willen bespioneren, wat onzin bleek. Binnen de kortste keren was hij wel aangeschoten wild. Op de redactievloer prijkten spotprenten. Hauben greep niet in. Hij keurde het pesten goed en betaalt daar nu de rekening voor.

Orde op zaken
Rob Cox, chef van de onderzoeksredactie bij De Limburger, vroeg zich zaterdag in de krant af waarom Elbers aan de klus was begonnen, gezien alle commotie over zijn benoeming. Het was juist Elbers’ taak om orde op zaken te stellen. Zwichten voor een stelletje schreeuwers mag geen optie zijn.
Want dat het goed mis is bij de regionale omroep bleek vorig jaar voor het gerechtshof in Amsterdam nadat de zaak was geëscaleerd. Villamedia, vakblad voor journalisten, vatte samen: ‘De raad van commissarissen, de directeur, de ondernemingsraad en de hoofdredacteur. Allemaal vinden ze het een bestuurlijk zootje bij de omroep’.
Circa vijftien personeelsleden hadden de moed om een boekje open te doen over het autoritaire optreden van Hauben. Voormalig interim-directeur Joep Hahn meldde dat Hauben de regisseur van de machtsstrijd is. ‘Leo wil zelf aan tafel en aan het stuur van L1 zitten’.

Integriteit
De rechter trok bovendien de integriteit van Hauben, lid van het tuchtcollege Raad voor de Journalistiek, ernstig in twijfel, vanwege het verspreiden van nepnieuws. En dan zijn er nog de niet genoemde verhalen over drank op de werkvloer en personeel dat op kosten van de werkgever naar de kapper mocht.
Elbers viel niets te verwijten, oordeelde de rechter, maar werd door een aangewezen puinruimer wel opgeofferd om de onrust te beteugelen. De rechter zinspeelde vorig jaar op een schorsing van Hauben. In plaats daarvan moet hij zijn taak neerleggen. Wel mag hij tot aan zijn pensioen blijven als journalist. Dat is goedkoper dan hem met een ontslagpremie - zo’n vier, vijf ton, schatten ingewijden - de laan uit te sturen. Met Hauben zijn ook de drie (!) andere hoofdredacteuren gedegradeerd. Dat had de puinruimer goed gezien. L1 was verworden tot een kind met een waterhoofd, bedoeld om Hauben veilig in het zadel te houden.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.