— donderdag 3 februari 2022, 14:57 | 0 reacties, praat mee

KvK coulanter met afschermen vestigingsadres zzp’er

© Rob Engelaar / ANP

De Kamer van Koophandel (KvK) maakt het makkelijker voor zzp'ers, andere ondernemers en bestuurders om hun adresgegevens af te schermen, als ze zich niet veilig voelen. Dat zei minister Micky Adriaansens van Economische Zaken in een debat met de Tweede Kamer. Laatste wijziging: 3 februari 2022, 15:00

Volgens Adriaansens staat de samenleving “op een kantelpunt” en begint het openbaar handelsregister te wringen.

Sinds dit jaar worden woonadressen afgeschermd in het handelsregister, maar voor zzp’ers zijn het woonadres en het vestigingsadres van hun bedrijf vaak hetzelfde. Je vestigingsadres laten afschermen, kan niet zomaar. “We zijn ook gebonden aan Europese regels,” aldus Adriaansens.

Openbaarheid van adressen kan bijvoorbeeld voor freelance journalisten en zelfstandige advocaten leiden tot bedreigende situaties. Zo vonden de verdachten van de moordaanslag op advocaat Derk Wiersum zijn adres via het KvK-register.

Als mensen verzoeken indienen bij de KvK om hun vestigingsadres af te schermen omdat ze zich niet veilig voelden, moest de aanvrager daar tot begin dit jaar bewijs voor aanleveren. Maar volgens de minister gaat de KVK hier de laatste tijd “coulanter mee om”. Als het gaat om een beroepsgroep, waarvan je kan aannemen dat daar risico’s aan verbonden zijn, dan benadert de KvK ondernemers tegenwoordig proactief benaderd met de vraag of zij hun adres willen afschermen, aldus de minister.

Het kabinet wil de wet aanpassen. Per 1 juli moeten vestigingsadressen voor hele beroepsgroepen kunnen worden afgeschermd. De minister gaat ook kijken naar een idee van de SP om ondernemers een postbus aan te bieden, zodat ze niet meer hun privéadres hoeven te gebruiken. Voor freelance journalisten is dit bijvoorbeeld al mogelijk via beroepsvereniging NVJ. Meer bij de NOS / BNR

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.