NVJ compleet lid

— vrijdag 16 april 2021, 08:55 | 0 reacties, praat mee

‘Werkwijze Kamer van Koophandel werkt intimidatie en bedreiging in de hand’

‘Werkwijze Kamer van Koophandel werkt intimidatie en bedreiging in de hand’
© ANP / Harold Versteeg

De manier waarop de Kamer van Koophandel (KvK) omgaat met gegevens van zelfstandigen, zoals freelance journalisten en fotografen, werkt intimidatie en bedreiging in de hand. Dat stelt een groep journalisten, schrijvers, kunstenaars en de hoofden van diverse organisaties in een ingezonden brief in NRC. Laatste wijziging: 16 april 2021, 09:02

In de brief stellen zij dat KvK zzp’ers tot schietschijf maakt, door hun persoonsgegevens voor iedereen vrij beschikbaar te maken. Ze stellen dat hierdoor de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrije democratie onder druk staan. De Handelswet moet volgens de briefschrijvers daardoor zo snel mogelijk worden aangepast.

De brief is onder andere ondertekend door NVJ-secretaris Thomas Bruning, columnist Yesim Candan, journalist Clarice Gargard, schrijver Meredith Greer, European Press Prize-directeur Thomas van Neerbos, schrijver Saskia Noort, Democratie en Media-directeur Nienke Venema en De Balie-directeur Yoeri Albrecht.

Via de databank van de KvK zijn onder andere de woonadressen van zzp’ers op te vragen. Het in het openbaar publiceren van die gegevens zijn volgens de briefschrijvers inmiddels een standaard onderdeel geworden van intimidatiecampagnes. “Wie zich in Nederland inschrijft als zzp’er wordt gedwongen om er akkoord mee te gaan dat de adresgegevens van het ‘bedrijf’ worden gepubliceerd.”

Wie eigen werk verkopen op een website worden daarbij ook nog eens wettelijk verplicht om hun KvK-nummer, btw-nummer, adres en telefoonnummer ‘makkelijk vindbaar’ op hun website te zetten, benadrukken de briefschrijvers. “Wie adverteert met bedrijfsnaam, of de eigen naam in zijn of haar bedrijfsnaam verwerkt, is daarmee dus direct voor iedereen te vinden. De enige andere optie is het permanent huren van een kantoorruimte. Iets wat voor veel zzp’ers niet alleen onnodig is, maar ook onbetaalbaar.”

Eerdere kritiek op de werkwijze van de KvK werd door het kabinet genegeerd, aldus de briefschrijvers. Betere privacybescherming zou volgens het kabinet kunnen leiden tot administratieve lasten of economische schade. “Het is onacceptabel dat de persoonlijke veiligheid van opiniemakers, kunstenaars, politici en journalisten en hun familie wisselgeld is voor de werkwijze van een bureaucratisch apparaat.”

Bekijk meer van

Kamer van Koophandel

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.