website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kritiek zwelt aan na lancering Duitse ‘Facebookwet’ over verwijderen van haatberichten

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 5 januari 2018, 08:15

Nieuws In Duitsland is sinds 1 januari nieuwe wetgeving van start gegaan waarbij tweets en Facebookposts met een "duidelijk wetsovertredende" inhoud binnen 24 uur verwijderd moeten worden. En waar critici van die wet al bang voor waren, het gaat niet helemaal goed.

Diverse tweets van AfD-politica en van het satirische magazine Titanic werden verwijderd, omdat ze “lokale regels” overtraden. “Alstublieft geen meningenpolitie”, schrijft de Duitse krant Bild dan ook. De wet wil “wetsovertredende inhoud” aanpakken, maar het probleem is dat zonder rechter helemaal niet vast te stellen is wat daaronder valt, schrijft hoofdredacteur Julian Reichelt in een commentaar.

Ook meningen waar je het niet mee eens bent, moeten gedeeld kunnen worden, vindt Reichelt. Anders maak je de AfD tot ‘martelaren’ en bevestig je een van hun ‘gevaarlijkste’ slogans: dat je ongemakkelijke waarheden in Duitsland niet meer mag uitspreken. “Domme meningen moeten we met slimme meningen bestrijden. Je moet ze niet verbieden.”

Ook de Duitse journalistenvakbond spreekt van censuur. “Een commercieel bedrijf met het hoofdkantoor in Amerika dat beslist hoe ver de vrijheid van pers en meningsuiting hier reikt, dat is een uitverkoop van de grondrechten”, zegt voorzitter Frank Überall op Facebook. Meer bij de NOS / de Volkskrant (via Blendle) / De Telegraaf (via Blendle)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.