banner festival 23

— vrijdag 5 januari 2018, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Kritiek zwelt aan na lancering Duitse ‘Facebookwet’ over verwijderen van haatberichten

In Duitsland is sinds 1 januari nieuwe wetgeving van start gegaan waarbij tweets en Facebookposts met een "duidelijk wetsovertredende" inhoud binnen 24 uur verwijderd moeten worden. En waar critici van die wet al bang voor waren, het gaat niet helemaal goed. Laatste wijziging: 5 januari 2018, 10:07

Diverse tweets van AfD-politica en van het satirische magazine Titanic werden verwijderd, omdat ze “lokale regels” overtraden. “Alstublieft geen meningenpolitie”, schrijft de Duitse krant Bild dan ook. De wet wil “wetsovertredende inhoud” aanpakken, maar het probleem is dat zonder rechter helemaal niet vast te stellen is wat daaronder valt, schrijft hoofdredacteur Julian Reichelt in een commentaar.

Ook meningen waar je het niet mee eens bent, moeten gedeeld kunnen worden, vindt Reichelt. Anders maak je de AfD tot ‘martelaren’ en bevestig je een van hun ‘gevaarlijkste’ slogans: dat je ongemakkelijke waarheden in Duitsland niet meer mag uitspreken. “Domme meningen moeten we met slimme meningen bestrijden. Je moet ze niet verbieden.”

Ook de Duitse journalistenvakbond spreekt van censuur. “Een commercieel bedrijf met het hoofdkantoor in Amerika dat beslist hoe ver de vrijheid van pers en meningsuiting hier reikt, dat is een uitverkoop van de grondrechten”, zegt voorzitter Frank Überall op Facebook. Meer bij de NOS / de Volkskrant (via Blendle) / De Telegraaf (via Blendle)

Bekijk meer van

Facebook Duitsland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.