training eu starters

— vrijdag 4 augustus 2017, 12:30 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op Apple en Amazon voor medewerking aan Chinese censuur

© Czerwinski

Afgelopen weekend werd bekend dat Apple en Amazon zich aanpassen aan de censuurregels die China oplegt. Apple haalde VPN-apps uit zijn App Store en het Chinese bedrijf dat diensten van Amazon aanbiedt heeft klanten opgeroepen geen technologie te gebruiken waarmee de Chinese firewall mee omzeilt kan worden. De kritiek is niet van de lucht. Laatste wijziging: 4 augustus 2017, 12:46

Online tijdschrift Slate stelt in een opinie dat Apple en Amazon beiden deels schuldig zijn aan de Chinese censuur. Apple topman Tim Cook zei eerder dat hij het liever ook niet deed, “maar we volgen de wet, waar we zaken doen”. China, Hongkong en Taiwan zijn de grootste markt voor Apple.

De bedrijven die de VPN-apps aanboden bij Apple zijn kritisch. En ook mensenrechtenorganisaties hekelen de aanpak. Zij stellen dat bedrijven ook een verantwoordelijkheid hebben om internationale mensenrechtenwetgeving te eerbiedigen. “Door de toegang van Chinese klanten tot VPN’s te blokkeren verraadt Apple deze verantwoordelijkheden”, schrijft Josh Franco van Amnesty International in een blog.

Volgens Slate is de medewerking van Apple aan China op nog een andere manier curieus. Hoewel Apple in het verleden wel eens opsporingsdiensten hielp met het kraken van telefoons voerde voerde Apple in 2016 een zeer publieke strijd met de FBI over het kraken van een iPhone. De Amerikaanse federale opsporingsdienst wilde de hulp van Apple om de iPhone van een van de schutters van San Bernardino te kraken. Apple weigerde, het bedrijf wilde geen precedent scheppen. Het omslagpunt zou zijn gekomen nadat bekend werd dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA er grootschalige afluisterpraktijken op na hield.  Apple’s privacy-gevecht tegen de FBI werd toen enorm toegejuicht.

Nu Apple en Amazon zich zo makkelijken lijken te buigen naar de wil van regeringen, werpt het bij Slate de vraag op of Apple’s strijd om de privacy van haar gebruikers in Amerika te beschermen voornamelijk een public relations stunt was. Als Apple echt de rechten van haar klanten beschermde dan zou het bedrijf waarschijnlijk niet voldoen aan de verzoeken van de Chinese overheid.

“Iedereen die zich zorgen maakt over de toekomstige rol die technologiebedrijven zullen spelen om fundamentele rechten te beschermen, zowel in de VS als in het buitenland, moeten deze hint aannemen: deze bedrijven willen uiteindelijk winst maken. Van de wereld een betere plek maken komt pas op plek twee”, aldus Slate.

Bekijk meer van

Slate China Apple Amazon

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.