word studentlid

— vrijdag 7 juni 2013, 09:14

Amerikaanse overheid draait elke bit om

Nadat eerder uitkwam dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) het telefoonverkeer van miljoenen Amerikanen vastlegt, citeren de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse Washington Post beiden uit een vertrouwelijke NSA-presentatie met schokkende inhoud: de organisatie heeft vrijwel alle grote Amerikaanse internetdienstverleners (Google, Facebook, YouTube en meer) verplicht om hen direct data van servers te laten verzamelen. In 2007 trad Microsoft tot het zogeten 'PRISM'-programma toe. Eind 2012 werd Apple toegevoegd, blijkt uit slides. Google onkent dat het een achterdeur voor de NSA heeft ingebouwd, maar werkt wel mee aan juridisch omklede verzoeken. Berichtendienst Twitter ontbreekt op de lijst. Op een andere slide is duidelijk dat het niet om een datatap binnen Amerika gaat - ook verkeer dat vanuit Europa naar Amerikaanse dienstverleners vloeit wordt bekeken. Laatste wijziging: 7 juni 2013, 11:44

PRISM is een voortzetting van een omstreden afluisterprogramma dat onder president Bush werd gestart. Obama heeft dat programma voortgezet en zelfs fors uitgebreid.

In een hoofdredactioneel commentaar heeft de New York Times gesteld dat het Obama-presidentsschap nu “elke geloofwaardigheid kwijt is”. Hoewel de krant meestal nauwgezet wijzigingen in tekst documenteert, blijkt die kwalificatie stilletjes te zijn aangepast. Het commentaar luidt nu “geloofwaardigheid in deze zaak”.

Meer bij The Guardian / The Washington Post / Gawker

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.