website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse overheid draait elke bit om

Lars Pasveer — Geplaatst in afluisteren op vrijdag 7 juni 2013, 09:14

Nieuws

Nadat eerder uitkwam dat de Amerikaanse National Security Agency (NSA) het telefoonverkeer van miljoenen Amerikanen vastlegt, citeren de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse Washington Post beiden uit een vertrouwelijke NSA-presentatie met schokkende inhoud: de organisatie heeft vrijwel alle grote Amerikaanse internetdienstverleners (Google, Facebook, YouTube en meer) verplicht om hen direct data van servers te laten verzamelen. In 2007 trad Microsoft tot het zogeten ‘PRISM’-programma toe. Eind 2012 werd Apple toegevoegd, blijkt uit slides.

Google onkent dat het een achterdeur voor de NSA heeft ingebouwd, maar werkt wel mee aan juridisch omklede verzoeken. Berichtendienst Twitter ontbreekt op de lijst. Op een andere slide is duidelijk dat het niet om een datatap binnen Amerika gaat - ook verkeer dat vanuit Europa naar Amerikaanse dienstverleners vloeit wordt bekeken.

PRISM is een voortzetting van een omstreden afluisterprogramma dat onder president Bush werd gestart. Obama heeft dat programma voortgezet en zelfs fors uitgebreid.

In een hoofdredactioneel commentaar heeft de New York Times gesteld dat het Obama-presidentsschap nu “elke geloofwaardigheid kwijt is”. Hoewel de krant meestal nauwgezet wijzigingen in tekst documenteert, blijkt die kwalificatie stilletjes te zijn aangepast. Het commentaar luidt nu “geloofwaardigheid in deze zaak”.

Meer bij The Guardian / The Washington Post / Gawker

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.