persveilig seminar

— woensdag 29 april 2020, 15:53 | 2 reacties, praat mee

Rechtbank München: fotograferende brandweer geen oneerlijke concurrentie voor fotojournalisten

De brandweer van München mag foto’s van blusacties aan de pers aan blijven bieden. Dat heeft de rechtbank in diezelfde stad vrijdag bepaald. Fotojournalist Dominik Bartl daagde de stad München voor de rechter, omdat hij vindt dat de brandweer direct concurreert met persfotografen en zo hun bestaan in gevaar brengt.

Bartl stelde tijdens de rechtszaak dat de brandweer bij het aanbieden van foto’s profiteert van zijn machtspositie. Omdat de brandweer bij een uitslaande brand en andere calamiteiten vaak als eerste ter plaatse is, zou er een oneerlijk speelveld gecreëerd worden. Daarnaast vond Bartl dat de brandweer zijn kerntaak, het voorkomen en bestrijden van gevaar, verzaken.

De rechtbank stelt in zijn vonnis dat het aanbieden van de foto’s als informatieverstrekking gezien moet worden en daardoor past binnen het pr-werk van de brandweer. “Uiteraard komt de brandweer meestal eerder op de locatie aan dan fotojournalisten. Toch krijgen zij ook de kans op zelf foto’s van het werk te maken. Tegen deze achtergrond is verzoeker niet uitgesloten van de markt voor calamiteitenfotografie.”

De foto’s die de brandweer in München maakt zijn te downloaden tegen een onkostenvergoeding van 25 euro, maar worden meegezonden met persberichten. “Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de gepubliceerde persberichten voornamelijk gericht zijn op redacties en de pers in het algemeen”, aldus de rechtbank. “De persberichten van de brandweer in München zouden daarom geen karakter hebben om de pers te vervangen.”

De BJV, de journalistenvereniging van de staat Beieren, noemt de uitspraak van de rechter een klap in het gezicht van alle freelance persfotografen. “Als je er verder over nadenkt, kan de burgemeester van München binnenkort zelf de pagina’s van de lokale pers vullen”, aldus BJV-voorzitter Michael Busch. “Of kan het lokale bestuur zelf de verslaglegging van de vergaderingen van de pers overnemen.”

Bekijk meer van

München Dominik Bartl BJV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

ericbrinkhorst, 29 april 2020, 19:49

De NVF heeft nauwe banden met Bartl.  Het onderzoek loopt of Bartl met de BVJ in hoger beroep gaat.

Guido Koppes, 30 april 2020, 09:00

Overigens gebeurd dit in NL ook, Defensie bijvoorbeeld, zet eigen fotografen in ten nadele van Freelancers ...

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.