Politie Los Angeles veroordeeld tot miljoenen schadevergoeding om foto’s Kobe Bryant

In Californië heeft Vanessa Bryant, weduwe van basketbalspeler Kobe Bryant, in een civiele rechtszaak een schadevergoeding van 16 miljoen dollar toegewezen gekregen. Centraal staan foto's die hulpverleners ter plaatse maakten van het helikopterongeluk waarbij Bryant en acht anderen omkwamen. Ze deelden die onderling en met de media. Het leidde tot een speciale wet om herhaling te voorkomen.
Vanessa Bryant begon een rechtszaak tegen het politiedepartement van Los Angeles nadat foto’s van het ongeluk in de media verschenen, nog voor de familie was ingelicht. Kobe Bryant stierf in januari 2020 bij een helikopterongeluk. Ook Bryants dochter kwam om. Er stierven bij het ongeluk in totaal negen mensen.
Toegesnelde hulpverleners maakten op de locatie van het ongeluk tientallen foto’s met hun mobiele telefoons, toen duidelijk was dat het om de bekende Bryant ging. Een agent liet maanden later in een bar foto’s zien van het onthoofde lichaam van de basketbalspeler. Een burger klaagde over het gebrek aan respect, hetgeen uiteindelijke leidde tot de zogeheten Kobe Bryant Act of 2020.
Het verbiedt iedereen ter plaatse - van hulpverlener, politie tot lijkschouwer - om voor eigen gebruik foto’s te maken en die met anderen of media te delen.
De Washington Post citeert Vanessa Bryant, die zegt dat het herbeleven van de nasleep van het ongeluk zwaar was, maar haar dochter en man recht gedaan moest worden. Bryant zegt constant te vrezen dat gruwelijke foto’s in de media komen en viraal gaan.
Het verweer van de politie van Los Angeles dat het maken en tonen van foto’s als officieel politiewerk gezien moesten worden, werd door de jury verworpen. De Kobe Bryant Act of 2020 maakt een uitzondering voor foto’s die in het kader van recherche moeten worden gemaakt, maar ze mogen niet met media worden gedeeld.
De politiechef van Los Angeles zei tijdens het proces dat alle foto’s zijn gewist (onder meer via een ‘amnestieregeling’ voor zijn ondergeschikten, red.) maar erkende tegelijk dat hij daarvoor geen sluitend bewijs heeft.
In Nederland ontstond in 2019 ophef nadat er foto’s werden gelekt van een moordaanslag op voormalig voetballer Kevin Maynard. Die foto’s konden vanwege de nabijheid alleen door hulpverleners gemaakt zijn, omdat reguliere pers tijdens de reanimatiepoging geen toegang tot de locatie had.
Praat mee