persveilig seminar

— donderdag 25 augustus 2022, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Politie Los Angeles veroordeeld tot miljoenen schadevergoeding om foto’s Kobe Bryant

Een muurschildering van kunstenaar Hector Arias herdenkt basketbalster Kobe Bryant, die in januari 2020 omkwam bij een helikoptercrash. De foto is gemaakt op 23 augustus, de verjaardag van Bryant | AFP

In Californië heeft Vanessa Bryant, weduwe van basketbalspeler Kobe Bryant, in een civiele rechtszaak een schadevergoeding van 16 miljoen dollar toegewezen gekregen. Centraal staan foto's die hulpverleners ter plaatse maakten van het helikopterongeluk waarbij Bryant en acht anderen omkwamen. Ze deelden die onderling en met de media. Het leidde tot een speciale wet om herhaling te voorkomen. Laatste wijziging: 25 augustus 2022, 09:49

Vanessa Bryant begon een rechtszaak tegen het politiedepartement van Los Angeles nadat foto’s van het ongeluk in de media verschenen, nog voor de familie was ingelicht. Kobe Bryant stierf in januari 2020 bij een helikopterongeluk. Ook Bryants dochter kwam om. Er stierven bij het ongeluk in totaal negen mensen.

Toegesnelde hulpverleners maakten op de locatie van het ongeluk tientallen foto’s met hun mobiele telefoons, toen duidelijk was dat het om de bekende Bryant ging. Een agent liet maanden later in een bar foto’s zien van het onthoofde lichaam van de basketbalspeler. Een burger klaagde over het gebrek aan respect, hetgeen uiteindelijke leidde tot de zogeheten Kobe Bryant Act of 2020.

Het verbiedt iedereen ter plaatse - van hulpverlener, politie tot lijkschouwer - om voor eigen gebruik foto’s te maken en die met anderen of media te delen.

De Washington Post citeert Vanessa Bryant, die zegt dat het herbeleven van de nasleep van het ongeluk zwaar was, maar haar dochter en man recht gedaan moest worden. Bryant zegt constant te vrezen dat gruwelijke foto’s in de media komen en viraal gaan.

Het verweer van de politie van Los Angeles dat het maken en tonen van foto’s als officieel politiewerk gezien moesten worden, werd door de jury verworpen. De Kobe Bryant Act of 2020 maakt een uitzondering voor foto’s die in het kader van recherche moeten worden gemaakt, maar ze mogen niet met media worden gedeeld.

De politiechef van Los Angeles zei tijdens het proces dat alle foto’s zijn gewist (onder meer via een ‘amnestieregeling’ voor zijn ondergeschikten, red.) maar erkende tegelijk dat hij daarvoor geen sluitend bewijs heeft.

In Nederland ontstond in 2019 ophef nadat er foto’s werden gelekt van een moordaanslag op voormalig voetballer Kevin Maynard. Die foto’s konden vanwege de nabijheid alleen door hulpverleners gemaakt zijn, omdat reguliere pers tijdens de reanimatiepoging geen toegang tot de locatie had.

Bekijk meer van

Kobe Bryant Californië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.