basis naar compleet

— donderdag 2 november 2023, 09:50 | 0 reacties, praat mee

Klimaatdebat van EW meermaals onderbroken door klimaatactivisten, demonstranten zijn de zaal uitgezet

Demonstranten onderbreken de EW Klimaattop. - © Sam van der Wal/ANP

Het 'klimaatdebat' dat weekblad EW woensdagmiddag organiseerde in Leusden bij Amersfoort is meermaals onderbroken door activisten van XR die meenden dat het weekblad schuldig zou zijn aan 'green washing'. In eerste instantie liet dagvoorzitter Rens de Jong ze begaan, maar na meerdere interrupties werden de activisten de zaal uitgezet. Laatste wijziging: 2 november 2023, 16:07

De redactie van het weekblad organiseerde het debat onder de noemer ‘tijd voor klimaatoptimisme’, omdat volgens EW ‘somber klimaatnieuws’ te dominant zou zijn in de berichtgeving van media. Al voorafgaand het debat werd het theater in Leusden door activisten van XR besmeurd met groene verf.

‘Prima dat XR reclame wil maken voor onze Klimaattop, maar dat doe je niet door particuliere eigendommen te beschadigen en mensen te intimideren. XR beroept zich graag op het demonstratierecht. Welnu, precies hetzelfde grondrecht regelt ook het recht van burgers om in alle vrijheid bijeen te kunnen komen om maatschappelijk kwesties te bespreken’, reageerde scheidend hoofdredacteur Arendo Joustra op die actie.

Aan het begin van het debat ontkende Joustra dat er sprake zou zijn van ‘green washing’: ‘Dit zijn de grootste uitstoters, die zullen toch bij moeten dragen aan de oplossing. We zouden van hen moeten horen: wat kan de overheid doen om blokkades voor vergroening weg te halen?’.

Kort na de opening van het debat werd een spreker onderbroken door wiskundige Britt, die ook vermeld staat in de ‘30 onder 30’ van EW. Zij maakte bezwaar tegen het feit dat er geen wetenschappers waren uitgenodigd door de redactie. Ook Jeroen Klumper van Tata Steel werd onderbroken door een man met een spandoek in het publiek. Nadat de man blijft aandringen, wordt hij uit de zaal verwijderd.

Ondertussen liep de spanning tussen de aanwezigen in de zaal hoog op. Een man verweet de klimaatdemonstranten ‘nietsnutten’ te zijn, omdat ‘er mensen zijn die miljoenen steken in de transitie’ en deze ‘nietsnutten’ ondertussen demonstreren.

Bij aankomst van klimaatminister Rob Jetten (D66) proberen de activisten buiten hem te overtuigen om niet deel te nemen aan het debat, eén van hen zegt dat de minister zich ‘niet om de tuin moet leiden’. Jetten verzekert hen dat dat niet zal gebeuren.

Ook het verhaal van Marinus Tabak van energiebedrijf RWE wordt onderbroken met het uitrollen van een spandoek. Tabak reageert cynisch: ‘Prachtig. Ik hoopte al dat ik ook een spandoek zou krijgen, gelukkig’.

Een andere klimaatactivist schreeuwt over ‘genocide’ en roept de sprekers op het debat op om te vluchten naar Argentinië, ‘net zoals jullie voorgangers’, waarin een implicatie ligt dat de sprekers nazi’s zouden zijn. Ook deze spreker wordt door de beveiliging uit de zaal verwijderd.

Het politieke debat tussen verschillende partijen wordt ook onderbroken door activisten. Mona Keijzer (BBB) noemt het ‘onbeschoft’. ‘Zo ben ik thuis niet opgevoed’, zegt ze tegen de demonstranten. Tegen een ander persoon dat het debat onderbrak zei Keijzer volgens het verslag van NRC: ‘Hemeltje lief, is dat er weer eentje? Bent u wel netjes opgevoed? Ik wil gewoon even kunnen uitpraten’. Later wordt Keijzer opnieuw onderbroken door - onder andere- Volkskrant-columnist Asha ten Broeke, die ook verwijderd wordt uit de zaal door de beveiliging.

Het debat eindigt met een opmerking van Joustra, die de aanwezigen vraagt om te klappen voor de aanwezige beveiliging.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.