— maandag 5 december 2022, 15:47 | 0 reacties, praat mee

Nout Wellink zou EW-hoofdredacteur Arendo Joustra ‘ontslagen hebben’

Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank. - © Bart Maat/ANP

Nout Wellink, de voormalig president van de Nederlandsche Bank, zou EW-hoofdredacteur Arendo Joustra in 2020 hebben ontslagen als hij in de raad van commissarissen van EW zou hebben gezeten. Dat zei Wellink in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1. Laatste wijziging: 5 december 2022, 16:07

De aanleiding voor deze opmerking waren een tweetal artikelen die Joustra in EW over Wellink schreef. Joustra verweet Wellink daarin dat hij - nadat hij tien jaar lang voor verschillende Chinese banken werkte - een ‘propagandist’ te zijn voor het Chinese regime en oogkleppen op te hebben.

‘Wordt u betaald door Peking?’, vroeg presentator Sven Kockelmann aan Wellink, waarop hij in woede ontsteekt. ‘Ik ben eigenlijk nooit boos op kritiek, want iedereen mag zijn eigen opvatting hebben, maar toen Elsevier over mijn boek [Ontgelden] rapporteerde, was er eerst een bericht in Elsevier [met de beschuldiging] “Wiens brood men eet, wiens mond men spreekt”, of hoe luidt dat spreekwoord precies. En dat vond ik zo’n inferieure opmerking, dat de journalist die dat schreef, ik zal zijn naam niet noemen, die was voor mij permanent van zijn voetstuk gevallen.’

‘Want mij beschuldigen van voor het geld iets positiefs over de Chinese economie zeggen, wat nauw aansloot bij analyses van het IMF, waar nooit lelijke dingen over geschreven waren, dat vond ik van een inferieure kwaliteit. En als ik daar in de board had gezeten of in de raad van toezicht, had ik die man meteen ontslagen. We praten over de hoofdredacteur van dat blad hè. Dit is eigenlijk de enige keer in al die jaren dat ik echt boos ben geweest’, aldus Wellink.

Hoofdredacteur Joustra kan er met de kennis van nu wel om lachen, zegt hij tegen EW. ‘Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Na tien jaar voor de Chinese overheid te hebben gewerkt, weet Wellink blijkbaar hoe je journalisten monddood moet maken. Gewoon ontslaan. Overigens heb ik juist geschreven dat ik me niet kan voorstellen dat Wellink vanwege een paar Chinese yuans te koop is. Waarom hij in zijn boek dan wel alle kritiek op het Chinese regime achterwege laat, blijft zo een raadsel.’

In juli 2020 publiceerde Joustra in EW een artikel waarin hij zich verbaast over de opvatting van Wellink dat China gerust de Griekse haven Piraeus kan kopen, aangezien de Chinezen zich keurig aan de wet houden. Joustra: ‘Ja, totdat de Chinese Communistische Partij anders bepaalt’.

In een tweede artikel uit augustus 2020 wordt het boek van Wellink, ‘Ontgelden’, besproken. Daarin schrijft Joustra dat Wellink als het om China gaat niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Hij spreekt over de ‘onstuimige economische ontwikkelingen’ in China, maar verzwijgt daarbij de onderdrukking van Hongkong, Tibetanen, dissidenten en de situatie van de Oeigoeren. ‘Wellink valt te prijzen dat hij zich met zo veel enthousiasme, vakkennis en nieuwsgierigheid op China heeft gestort. Probleem is wel dat hij enorme oogkleppen op heeft. Want in zijn ijver China te begrijpen en te verdedigen (China krijgt in zijn boek altijd het voordeel van de twijfel, terwijl de Verenigde Staten steeds de kwaaie pier zijn), siepelt er geen spoortje kritiek door in het boek’, aldus Joustra.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.