word studentlid

— dinsdag 15 juni 2021, 14:19 | 0 reacties, praat mee

Kleurenbeelden van Telegraafrellen in 1966 bij Stadsarchief Amsterdam

Kleurenbeelden van Telegraafrellen in 1966 bij Stadsarchief Amsterdam
Ravage voor het Telegraafgebouw in Amsterdam na de 'Telegraafrellen', 14 juni 1966. - © Jack de Nijs

Het Amsterdams Stadsarchief heeft zeldzame kleurenbeelden gekregen van de Telegraafrellen in 1966, meldt De Telegraaf. Laatste wijziging: 15 juni 2021, 14:20

De rellen in 1966 ontstonden voor het voormalige Telegraafpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Een groep bouwvakkers kreeg volkomen onverwacht een korting van twee procent op hun vakantiebonnen. Leden van de vakbonden werden niet gekort. Discussies daarover liepen snel en hevig uit de hand.

De politie greep in. Volgens getuigen is het een veldslag, zo meldde Andere Tijden eerder. Vervolgens zakt een bouwvakker in elkaar en sterft in het ziekenhuis. De Telegraaf schreef in een eerste editie dat de man was omgekomen door een steen die door zijn kameraden zou zijn gegooid. De bouwvakkers dachten dat het door het politieoptreden kwam. Een menigte bestormde het gebouw van De Telegraaf, uit woede over de berichtgeving.

Bij het toenmalige Telegraafgebouw ontstonden straatgevechten. Daarbij gooiden belagers de vrachtwagens van De Telegraaf om, staken deze in brand en trachtten het gebouw binnen te dringen. Ook de drukkerij zat daar gevestigd en rollen papier werden in brand gestoken.

Na sectie bleek dat de man was omgekomen door een hartaanval. De ongeregeldheden, die later bekend zouden komen te staan als de Telegraafrellen, duren vervolgens nog enkele dagen.

Karel Bieling legde de situatie met zijn filmcamera vast. Hij was een geboren en getogen Amsterdammer met hart voor de stad, aldus conservator Erik Schmitz van het Amsterdams Stadsarchief. “In 1966 werkte hij als boekhouder op kantoor. Hij sympathiseerde met Provo en volgde zijn leven lang de protestbewegingen in de stad. Toen de Telegraafrellen uitbraken begreep hij dat hier iets historisch gebeurde, dat vastgelegd moest worden.”

Hij spreekt van een ‘unieke’ vondst. “Het was in die jaren helemaal niet gebruikelijk om te filmen bij dergelijke rellen, en al helemaal niet in kleur”, zegt hij.

De film van de Telegraafrellen zijn opgenomen in een compilatie van aan het Stadsarchief in 2019-2020 geschonken filmbeelden, die tot en met 5 september te zien is in het Stadsarchief.

Bekijk meer van

Telegraafrellen De Telegraaf

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.