Verbazing over verzoek aan Petra Urban om verdachten “niet herkenbaar” te schetsen

De rechtbank die de moord op advocaat Derk Wiersum behandelt, heeft rechtbanktekenaar Petra Urban opgedragen niet alleen de rechters en advocaten-generaal niet herkenbaar te tekenen, maar ook de verdachten. Dat is in strijd met de Persrichtlijn, maar een motivering gaf de rechtbank niet, meldt Urban.
Het hof gaf geen enkele motivering https://t.co/kIqnLmDOPC
— Petra Urban (@PetraUrban) February 9, 2022
In 2017 leidde Urbans realistische tekenstijl al eens tot discussie. Een verdachte vond dat het werk te fotografisch was en maakte bezwaar. De rechtbank vond toen dat het niet kon eisen dat er sléchte rechtbanktekeningen zouden worden gemaakt, noteerde illustrator en rechtbanktekenaar Renée van den Kerkhof vorig jaar in een interview met Urban.
Misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp noemt het verbod opvallend en zorgelijk, zeker omdat de verdachten in de zaak al getekend zijn, onder meer Aloys Oosterwijk.
Opvallende en zorgelijke ontwikkeling bij het Hof Amsterdam, die ook totaal geen effect heeft omdat de mannen al vaak zijn getekend.
— Jermaine Ellenkamp (@thejermaine) February 9, 2022
Ik hoop op een uitgebreide, schriftelijke motivering en ben ook benieuwd wat @RechtspraakNL hiervan vindt.
(@nvj @thomasbruning @MarcelGelauff) https://t.co/6MOXetJXku
Rechtbankverslaggever Saskia Belleman, met wie Petra Urban de Wiersum-zaak volgt, meldt dat zij het verzoek om de verdachten niet herkenbaar te tekenen naast zich neerleggen.
En for the record: @PetraUrban en ik leggen het verzoek van het @HofAmsterdam naast ons neer waar het gaat om het tekenen van de verdachten van de moord op #Wiersum. #tekening
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) February 9, 2022
Het verzoek was geen verzoek maar een beslissing, meldt een woordvoerster van de Amsterdamse rechtbank korte tijd later. Belleman neemt dat voor kennisgeving aan.
Telefoontje van de woordvoerster van het @HofAmsterdam. Het niet herkenbaar mogen tekenen van de verdachten was geen verzoek, maar een beslissing. Waarvan akte. Het maakt voor onze beslissing niets uit.#Wiersum #tekening
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) February 9, 2022
In mei 2021 sprak Frits Baarda voor Villamedia met Petra Urban over haar vak. “Ik voel me journalist en werk en denk ook zo. Mijn mening hoort in een tekening niet thuis, wel mijn waarnemingen, de optelsom van gedragingen. Dat is een journalistieke toevoeging aan het verhaal.”
Praat mee
3 reacties
Info@roeldijkstra.nl, 10 februari 2022, 10:12
En zo zakken we weer een paar punten op de persvrijheidslijst…. Als het tenminste opgemerkt wordt door diegenen die die lijst samenstellen
CMTW van Kints, 10 februari 2022, 13:49
Verdachten dienen onherkenbaar in beeld gebracht te worden, lijkt me logisch.
photopress, 10 februari 2022, 14:46
Inderdaad weer eens duidelijk dat persvrijheid in Holland ver te zoeken is.
Als rechters en overheden iets niet zinnen proberen ze de pers weer iets v@n hun vrijheid af te pakken zoals nu weer eens pijnlijk duidelijk wordt.
Dit kwam de afgelopen twee jaar weer eens duidelijk rond corona.
Zij die hoofd redacteur van de Volkskrant ook niet dat je met één mond met de overheid moest spreken.
Geeft weer eens aan hoe ze vrijheid van meningsuiting en persvrijheid er aan toe is in Holland.
Dus teken zo door