training eu starters

— woensdag 9 februari 2022, 12:19 | 3 reacties, praat mee

Verbazing over verzoek aan Petra Urban om verdachten “niet herkenbaar” te schetsen

Petra Urban, links in de verte aan het werk tijdens de rechtszaak rondom Ridouan Taghi. Ze werd getekend door Aloys Oosterwijk, eveneens aanwezig. | ANP

De rechtbank die de moord op advocaat Derk Wiersum behandelt, heeft rechtbanktekenaar Petra Urban opgedragen niet alleen de rechters en advocaten-generaal niet herkenbaar te tekenen, maar ook de verdachten. Dat is in strijd met de Persrichtlijn, maar een motivering gaf de rechtbank niet, meldt Urban. Laatste wijziging: 10 februari 2022, 10:05

In 2017 leidde Urbans realistische tekenstijl al eens tot discussie. Een verdachte vond dat het werk te fotografisch was en maakte bezwaar. De rechtbank vond toen dat het niet kon eisen dat er sléchte rechtbanktekeningen zouden worden gemaakt, noteerde illustrator en rechtbanktekenaar Renée van den Kerkhof vorig jaar in een interview met Urban.

Misdaadverslaggever Jermaine Ellenkamp noemt het verbod opvallend en zorgelijk, zeker omdat de verdachten in de zaak al getekend zijn, onder meer Aloys Oosterwijk.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman, met wie Petra Urban de Wiersum-zaak volgt, meldt dat zij het verzoek om de verdachten niet herkenbaar te tekenen naast zich neerleggen.

Het verzoek was geen verzoek maar een beslissing, meldt een woordvoerster van de Amsterdamse rechtbank korte tijd later. Belleman neemt dat voor kennisgeving aan.

In mei 2021 sprak Frits Baarda voor Villamedia met Petra Urban over haar vak. “Ik voel me journalist en werk en denk ook zo. Mijn mening hoort in een tekening niet thuis, wel mijn waarnemingen, de optelsom van gedragingen. Dat is een journalistieke toevoeging aan het verhaal.”

Bekijk meer van

Petra Urban

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Info@roeldijkstra.nl, 10 februari 2022, 10:12

En zo zakken we weer een paar punten op de persvrijheidslijst…. Als het tenminste opgemerkt wordt door diegenen die die lijst samenstellen

CMTW van Kints, 10 februari 2022, 13:49

Verdachten dienen onherkenbaar in beeld gebracht te worden, lijkt me logisch.

photopress, 10 februari 2022, 14:46

Inderdaad weer eens duidelijk dat persvrijheid in Holland ver te zoeken is.
Als rechters en overheden iets niet zinnen proberen ze de pers weer iets v@n hun vrijheid af te pakken zoals nu weer eens pijnlijk duidelijk wordt.
Dit kwam de afgelopen twee jaar weer eens duidelijk rond corona.
Zij die hoofd redacteur van de Volkskrant ook niet dat je met één mond met de overheid moest spreken.
Geeft weer eens aan hoe ze vrijheid van meningsuiting en persvrijheid er aan toe is in Holland.
Dus teken zo door

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.