— woensdag 30 oktober 2019, 10:54 | 3 reacties, praat mee

Arnold Karskens: Veel agressie heeft de Nederlandse journalistiek aan zichzelf te danken. Daarom moet de mentaliteit veranderen

Illustratie: Joep Bertrams

Veel agressie heeft de Nederlandse journalistiek aan zichzelf te danken. Daarom moet de mentaliteit veranderen. Dit meent Arnold Karskens in een reactie op het initiatief Persveilig dat onder meer de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren op 4 november lanceren en betere bescherming moet bieden aan een media onder beleg. Laatste wijziging: 31 oktober 2019, 09:48

Vooropgesteld: ik ben tegen bedreigen van journalisten, maar na veertig jaar conflictverslaggeving begrijp ik de oorzaken van geweld tegen de media. Vooringenomenheid, het gebrek aan moed en betweterigheid zijn debet aan het probleem, leg ik uit bij de volgende punten:

Journalisten doen hun werk niet goed
Met de basisregels van hoor-wederhoor en eerlijke verslaggeving wordt met name in de televisiejournalistiek vaak gesold. In discussies over de EU-politiek of het klimaat voelen critici zich door journaals, talkshows of actualiteitenprogramma’s vaak weggezet als ‘Gekke Henkies’ en dat leidt bij hun volgers tot argwaan over de onafhankelijkheid van de journalistiek.

Journalisten zijn weinig moedig om alle feiten op te sommen
Mede-initiatiefnemer van Persveiligheid, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren Marcel Gelauff, wijst in zijn opiniestuk op NOS.nl van 18 oktober, naar de woede tijdens het boerenprotest. Hij zwijgt over het opvliegend karakter van met name allochtone jongeren bij het zien van een camera in een achterstandswijk. Hoe wil je het probleem oplossen als je een van de belangrijke veroorzakers van onveiligheid voor journalisten niet benoemt?

De politieke correctheid van de journalist
Meer dan ooit zitten de Nederlandse dagbladen en televisie vast in de smalle -linkse- marges wat als gangbaar en juist moet worden opgevat. Grote groepen burgers voelen zich ongehoord over de ongebreidelde immigratie en het wegdrukken van de Nederlandse cultuur als Zwarte Piet en kerst. Door het bagatelliseren en het eenzijdig belichten van deze sociale en culturele knelpunten wordt de journalist door velen gekoppeld aan een ongewenste mondialisering.

De embedjournalistiek
Voorlichters van partijen en ministeries hebben een dikke vinger in de nieuwspap en écht kritische interviews met gezagsdragers komen nauwelijks meer voor. Dit wekt de indruk dat de journalistiek tegen de macht aanschurkt. Bij buitenlandse militaire missies, zoals in Afghanistan en Mali, laten in ruil voor gratis verblijf en vervoer Nederlandse media zich censureren door militairen. Dat levert niet alleen een vals beeld op van de plaatselijke situatie maar associeert de journalistiek met buitenlandse bezettingslegers, en dat wekt de toorn op van plaatselijke opstandelingen.

De arrogantie van de mainstream media
Alternatieve -of zo u wilt – vrijgevochten internetsites worden door de reguliere media en recentelijk in de Kamerbrief van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in ‘Beleidsinzet bescherming democratie tegen desinformatie’ wegzet als nepnieuws-brengers. Natuurlijk staat er gekleurd nieuws op het worldwide web en op sociale media als Facebook en Twitter, maar ook bij de staatsgesubsidieerde berichten van de NOS worden de grondbeginselen in de journalistiek niet altijd ter harte genomen, zie Zwartboek NOS Journaal dat inmiddels vijftien vangsten kent. Jezelf superieur achten is een slag in het gezicht van de honderdduizenden Nederlanders die hun nieuws halen van het internet omdat ze elders niet aan de bak komen.

Is er een oplossing? Natuurlijk!
De journalistieke tak van de NPO, commentatoren en schrijvende journalisten moeten duidelijker de stem vertolken van behoudende denkbeelden en rechtse politieke partijen eerlijker aan het woord laten, ook al staat die opinie dwars op de eigen politieke overtuiging. Daarnaast moeten journalisten opnieuw de herauten van stavast worden die niet bij geringe tegenwind wegrennen, want dat doet het imago geen goed. Met stenen gooiende gekken houd je altijd. Scheldpartijen zijn inherent aan het vak. Nu wentelen journo’s zich te snel in een huilie-huile slachtofferrol. Goed verslagleggen is geen sinecure, en ‘if you can’t stand the heat, get out of the kitchen’!

Hoe prijzenswaardig ook dit initiatief. Zonder een fundamentele mentaliteitsverandering binnen de beroepsgroep blijft ‘Persveiligheid’ een lege huls en -zo geef ik op een briefje- zal agressie tegen journalisten alleen maar toenemen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Joost, 30 oktober 2019, 18:50

Jammer dat de kennis van de Nederlandse taal ook bij journalisten zo achteruit gaat. “ Veel agressie heeft de Nederlandse journalistiek aan zichzelf te danken?” Ik neem niet aan dat de heer Karskens blij is met deze agressie. Te wijten is dan het juiste woord.

Chris Klomp, 30 oktober 2019, 23:43

Wat een ontzettend zwak betoog van Karskens. En wonderlijk dat hij van Villamedia zijn rancune en evidente onzin hier mag plaatsen. Karskens (zelf al jaren geen onderdeel meer van de traditionele media) noemt hier een aantal vreselijk uitgesleten gemeenplaatsen op waar de journalistiek aan zou lijden. Blijkbaar meent Karskens dat ‘wij’ niet schrijven (of eenzijdig schrijven) over allochtonen die in de fout gaan (onzin), niet over migratie (onzin) en de zorgen van de voorstanders van Zwarte Piet niet serieus zouden nemen. Ik weet niet welke media Karskens de laatste tijd tot zich neemt, maar hij maakt hier bewust een karikatuur van de Nederlandse journalistiek. Wij schrijven wel degelijk over deze zaken en laten de mensen die zich zorgen maken uitgebreid aan het woord.  Daarnaast maakt Karskens een nogal gevaarlijke denkfout, blijkbaar meent hij dat geweld tegen journalisten min of meer gerechtvaardigd is (zelfs eigen schuld) omdat een bepaalde groep zich ‘niet gehoord’ voelt door de traditionele journalistiek. Ik weet niet hoor, maar volgens mij is de journalistiek geen jukebox van het volk. Wij brengen nieuws en achtergronden en als we dat niet goed doen, dan horen wij de kritiek graag. Maar dat is echt mijlenver weg van het plegen van geweld tegen journalisten. Tenzij de heer Karskens het wel prima acht als er geweld tegen hem wordt gebruikt omdat mensen zijn eenzijdige bespiegelingen zat zijn. Als dat zo is, dan hoor ik het graag.

Chris Klomp, 31 oktober 2019, 00:01

Oh ja. ‘Daarnaast moeten journalisten opnieuw de herauten van stavast worden die niet bij geringe tegenwind wegrennen’. Op wie doelt Karskens hier eigenlijk? Op Paul Vugts die ondanks een zeer ernstige bedreiging en 24 uur beveiliging zijn werk bleef doen? Op John van den Heuvel die hetzelfde lot beschoren is? Wie rent er dan weg, Karskens?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.